Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz jegybank közlése szerint a befektetők, akik orosz részvényeire kibocsátott globális letéti igazolásokkal (GDR) rendelkeznek, a jövőben nem tudják majd gyorsan eladni részvényeiket - írja a Reuters. A hó elején lépett életbe Oroszországban a törvény, amely az ilyen GDR-okat kibocsátó  orosz cégeket kötelezte arra, hogy azokat alakítsák vissza részvényekké, így csökkentve a külföldi befolyás nagyságát a társaságokban.

A jegybank azonban ezután arra utasította a letétkezelőket, elsősorban az ország pénzügyi stabilitására való hivatkozással, hogy elkülönülten kezeljék azokat a részvényeket, amelyekre a kibocsátott letéti igazolásokat visszaváltották és ezekből az adott napon az aznap átváltott mennyiség 0,2 százalékát engedjék értékesíteni. Az előírás vonatkozik a Moszkvai Értéktőzsdére és a tőzsdén kívüli kereskedésre egyaránt.

Az orosz GDR-ok többségével már régebben, nem sokkal az Ukrajna elleni orosz támadás február 24-i megindulása után felfüggesztették a nyugati tőzsdék nagy részén a kereskedést, egy ideig a moszkvai tőzsde is zárva tartott. A "barátságtalan országok" - azaz azok, amelyek Oroszország elleni szankciókhoz csatlakoztak - befektetői előtt két út maradt, vagy megpróbálnak ennek ellenére kiszállni orosz befektetéseikből, vagy megvárják hogy azok visszanyerjék értéküket a szigorú orosz tőkekontroll fennmaradása mellett is.

Az eladni kívánó befektetőknek maradt egy kiskapu, orosz magánszemélyek kezdték el mély diszkonttal felvásárolni tőlük a GDR-okat és váltották át részvényre, majd eladták azokat. Rájuk ugyanis nem vonatkoztak a korlátozások. Azonban ezt észlelte az orosz jegybank, amely megijedt attól, hogy az így megnövekvő kínálat komoly áresést indítani el az orosz tőzsdén, ahol a kereslet amúgy is elég halvány a külföldi befektetők hiánya miatt. A tiltás nem vonatkozik a március elseje előtt vásárolt GDR-okra, abban az esetben, ha az orosz állam garantálta azok forgalomképességét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!