Bár ma délután is jelennek meg lényeges makroadatok az Egyesült Államokban, de a befektetõk fókusza elsõsorban a pénteki amerikai jegybankelnöki beszédre irányul. Ez a külföldi piacokon inkább kiváró hangulatot és oldalazást hozhat a következõ napokban.

"Akik késõn ugrottak be a carry játékba, azok stoppolnak most" - vázolta fel a mai forintgyengülés hátterét a Portfolio.hu-nak Gondi István, a Raiffeisen Bank devizakereskedõje. Ezzel arra utalt, hogy azok a játékosok, akik a kamatkülönbözetre játszó stratégia során a legerõsebb forintárfolyam környékén vették a forintot, a veszteségkorlátozó szintjük elérése miatt szabadulnak a pozíciótól, ami egyre gyengíti a forintot. Meglátása szerint a 285-ös szint fontos ellenállás lehet ebben a mzogásban. A piaci forgalommal kapcsolatban azt mondja: az ellmúlt két hónapnyi "nihill" után most kezd visszatérni a piac az átlagos volumenhez. Az állampapírok másodpiacán a hosszabb futamidejû hozamoknál enyhe hozamemelkedés látszik a forintgyengüléssel párhuzamosan.

Geszti Pál, az ING Bank devizakereskedője a mai forintmozgás kapcsán nem látott nagyobb volumenű euróvevőket, "megy lassan magától, ez a legrosszabb". Ő úgy gondolja, hogy "sokáig volt forint bull a piac, csak a jó híreket áraztuk, tegnap megvolt a trigger (kiváltó tényező) a korrekcióra". Hangsúlyozta: "nem a 25 bázispont elvesztése a carry-ből az ok, hanem az csak trigger a shortok zárásához".

A napokban a lengyel jegybankelnök váltott "hangnemet" a monetáris lazítással kapcsolatban (hamarabb jöhet), ami a zloty-t gyengíti, ezzel párhuzamosan az elemzői konszenzushoz képest váratlan magyar kamatvágás a forintot viselte meg. A két régiós deviza tegnap reggel óta kb. 2-2 százalékot gyengült az euróval szemben, míg a cseh korona szokás szerint a leginkább stabil a hármas közül.


Külföldi címlapon a váratlan kamatcsökkentés

A tegnapi váratlan magyar jegybanki kamatcsökkentés nagy visszhangot kapott külföldön, miután a külföldi elemzõk is meglepõdtek az MNB mostani "bátorságán". A Bloomberg hírügynökség például a címlapján foglalkozik a magyar fejleményekkel.
Külön bejegyzésben foglalkozott a kamatvágással a Wall Street Journal, valamint a Financial Times blogja. A megszólaltatott elemzők szerint az MNB ezzel a lépésével teszteli a piacot és nagyon valószínûnek tartják, hogy 4:3-as arányban szavazhattak a tanácstagok. A WSJ-nek nyilatkozó Kondrát Zsolt kifejtette, hogy a keddi lépés veszélyesnek nevezhető, mert fennáll a kockázata, hogy a következő hetekben gyengülő pályára áll a forint. Ezt kiválthatja a globális befektetői hangulat romlása, vagy egy negatív hír az EU/IMF-megállapodás felől - magyarázta. A keddi döntés csak akkor teljesíti a hozzá fûzött reményeket, ha nem romlik a helyzet sem belföldön, sem külföldön.

A német Financial Times Deutschland "Megdöbbentő kamatcsökkentés Magyarországon" címmel számolt be a jegybank lépéséről. A cikk megemlíti, hogy a kamatcsökkentés után gyengült a forint, de még így is jól szerepel idén, mivel a befektetők bíznak abban, hogy Magyarország megállapodik az EU/IMF-párossal, hogy elkerülje a fenyegető államcsődöt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!