Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyes korábbi sajtóértesülésekkel és a piaci félelmekkel ellentétben a ma bejelentett költségvetési kiigazító csomag egyelőre nem tartalmazza a tranzakciós illeték emelését, csak feltételesen, ha a többi intézkedés,a kiadások befagyasztása, beruházások elhalasztása nem hozza meg a szükséges eredményt - véli a Buda-Cash brókerház elemzői. Negatívum ugyanakkor, hogy ebben az esetben akár a bankadó emelése is szóba jöhet (valamint az energiaszektort terhelő adóé is) - ez azonban nem tűnik valószínűnek, ez a fenyegetés vélhetően inkább Brüsszelnek szólt.

Az ugyanis, hogy most nem emelték a tranzakciós illetéket, azt jelzi, hogy a kormány a hitelezés beindítása érdekében most kerüli a konfliktust a bankokkal. A csomag első két köre elegendő lesz, nagy valószínűséggel nem lesz szükség az OTP-t érintő harmadik körre, de ha mégis, akkor az leginkább a tranzakciós illetéket érintheti (és mellette az energiaszektor különadóját).

Amennyiben a tranzakciós illetékkulcsokat a jelenlegi duplájára emelnék, az nagyságrendileg 30-40 milliárd forinttal növelné az OTP által befizetendő illetékösszeget, amit azonban szinte teljes egészében áthárítana az ügyfelekre. Ha mondjuk 5-10 százalékot mégis saját magára vállal a bank, akkor ez éves szinten 2-3 milliárd Ft eredménykiesést jelenthet, ami a várható eredmény 1-2 százaléka. Egy 3 milliárdos eredménycsökkenés részvényenként 10,7 forintnak felel meg, amely (feltételezve, hogy az idők végezetéig fennmarad) tőkésítve mintegy 80-90 forintos csökkenést eredményez a részvény értékében. Mindez azonban még feltételes, így jelenleg nem indokol érdemi árfolyam-elmozdulást - írják kommentjükben a cég szakértői.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!