Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Főleg Budapesten, a két forgalmazó (Concorde és Erste) központjában volt élénk a befektetői érdeklődés az FHB részvényei iránt, a 250 jegyzőhely többségét adó vidéki fiókokba csak elvétve tértek be a jegyzők. A kilencvenes évek elején megszokott tumultuózus jelenetek ezúttal elmaradtak, a négyéves kihagyás után mind a befektetői, mind a lebonyolítói oldalon a profik voltak többségben. Boris Mihály, a Concorde igazgatója ugyan nem árulta el, mennyi jegyzést regisztráltak, de elmondta, hogy a 350 ezer darabos alapcsomag szerda délutánra elfogyott. Az ÁPV Rt. és a forgalmazó mindezek ellenére úgy döntött, hogy nem zárja le a jegyzést, így az péntekig folytatódik. Mint ismeretes, túljegyzés esetén az ÁPV Rt. további 250 ezer darabot adhat el, és a 600 ezres limiten felül további 300 ezer darab átcsoportosítására van lehetőség az eredetileg 1 millió 874 ezer darabos intézményi keretből. Ötszáz darabig az allokáció elve a kártyaleosztás, utána viszont a jegyzések arányában osztják el a papírokat, ezért lenne lényeges információ a jegyzések száma. Megfigyelők ezerre-ezerötszázra becsülik a szerdáig leadott jegyzéseket, hozzátéve, hogy a befektetők jelentős része a 300 (elvétve 100-200) darabos kedvezményes jegyzésen túl készpénzért is jegyez. Ha ritkán is, de előfordultak kifejezetten nagy, több ezres jegyzések, ám ezek ellen szól a kamatveszteség. (A magánszemélyeknek a jegyzésnél előre le kell tenniük a 4900 forintot, míg az intézményi befektetők utólag - jövő csütörtökön - és csak a tényleges árat fizetik.) Mivel a magánszemélyek nagyobbik része valószínűleg a lezárás veszélyétől tartva inkább az első napokra időzítette a jegyzéseit, a teljes jegyzőszám nem valószínű, hogy sokkal meghaladná a kétezret. Ebben az esetben viszont akár az 500 darabnál nagyobb csomagot jegyzőknek is van esélyük. Persze, az igazi sikerhez nem elég megkapni a részvényt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!