A forint megnövekedett volatilitása nyomán fokozott fedezési és spekulációs igényt tapasztalt ügyfeleik részéről Földi Balázs, a Commerzbank treasury üzletágának vezetője. Hasonló tapasztalatokról számoltak be lapunknak például az MKB, a UniCredit és a CIB Banknál is. A Budapest Banknál (BB) elmondták: kiugró érdeklődésről ugyan nem lehet beszélni, de a forgalom ezen a területen egyenletesen nő. A Raiffeisen szakemberei szerint a jelenlegi volatilitás már nem éri meglepetésként a devizapiacon aktív ügyfeleket, hiszen az elmúlt hónapokban-években sem volt kiszámíthatónak nevezhető az árfolyam mozgása. Elsősorban inkább azt figyelték meg, hogy a piaci szereplők egy része megtanulta a fedezési technikák alkalmazását, és az árfolyamugrásokat a jövőbeli árbevételek fedezésére használja fel. A termékek tudatosabb használata miatt a határidős és opciós fedezeti ügyletek aránya a többi ügylethez képest akár 2-3-szorosára is megnő egy-egy árfolyamugrás alkalmával. Az Ersténél úgy látják, hogy a forint utóbbi időben tapasztalt gyengülésének hatására elsősorban az exportőr és a kisebb cégek kezdtek fedezeti ügyletekbe. A kis- és középvállalkozások is felismerték - hangsúlyozták ugyanakkor az MKB Banknál -, hogy importőr oldalon védeniük kell magukat az ilyen kilengések ellen, az exportőrök pedig kihasználhatják az árfolyamcsúcsokat hosszabb távú fedezésekhez, ezért ebben a szegmensben különösen dinamikus a bővülés. A BB tapasztalatai szerint viszont csak néhány kisebb ügyfél fedezi rendszeresen export-import üzleteit. A Raiffeisennél és a CIB-nél is azt érzékelik, hogy a kisebb cégek továbbra is nehezen szánják rá magukat a fedezésre, de amint felfedezik a termékek nyújtotta lehetőségeket, már aktívan használják azokat. Földi kifejtette, a határidős vagy opciós fedezés iránti igény nem cégmérettől, hanem inkább a deviza-cash-flow-k tervezhetőségétől és az ügyfél banki fedezeti ügyletek terén való jártasságától függ. A UniCredit igazgatója, Ágoston István úgy véli, az elmúlt évek tapasztalatai már régen ráébresztették a kis- és középvállalatokat az árfolyamkockázatok kezelésének szükségességére. Egyre nagyobb teret hódítanak az egyszerűbb derivatív stratégiák, melyek a határidős ügyletekkel szemben a védettség megtartása mellett egyben szabad mozgásteret is biztosítanak a piac kedvező irányú mozgásainak kihasználására. Hasonló népszerűségnek örvendenek a piacindexált befektetési termékek is. A 2008-as év negatív újdonsága a dráguló likviditás, ami a hitelek kamatköltségeit is érintheti. Ezzel egyidejűleg egyre nagyobb figyelem fordul a kamatkockázatok tudatos kezelésére, melyhez ugyancsak számos termék és struktúra adhat támogatást.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!