Az olaj hathónapos csúcsára drágult miután a Fed tegnap bejelentette pénzpiaci ösztönző intézkedéseit: a decemberi szállítású kőolaj hordója 86,05 dollárra emelkedett. A Brent típusú kőolaj ára ennél is magasabbra, 87,59 dollárra nőtt. A Fed döntése kihat az olaj piacára, a gyengülő dollár felfelé nyomja az árfolyamot, még akkor is, ha nincs mögötte valós fundamentum - mondta a Napi Gazdaság Online-nak All Azawy Márk, a Solar Capital üzletkötője. A jelenlegi jó hangulat segíti az árfolyamot, ezért nem lehetetlen, hogy év végéig 90 és 100 dollár közé erősödik a kőolaj ára - véli a trader.



A cukor határidős piacán 30 éves csúcsot döntöttek az árak és itt sem kizárt további emelkedés. New Yorkban 30,93 centre emelkedett a nyers cukor egy fontjának ára, átszakítva a pszichológiai szempontból fontos 30 centes plafont. Alapvetően az év végi termési adatokkal kapcsolatban az időjárás befolyásolja a cukor árfolyamát, de most nem csak erről van szó - véli a Solar Capital üzletkötője. Tavaly márciusban indult el a cukor árfolyam-emelkedése, és miután 2009 végén a termés adatok 30 százalékos visszaesést mutattak, szűk egy év alatt 13 centről 30-ra emelkedett a jegyzés.

Idén februárban újabb forduló következett, több mint 50 százalékot gyengült az árfolyam, majd júniustól lassú emelkedéssel mostanáig ismét emelkedett a kurzus. Ennek fő oka a spekuláció: ha a vártnál rosszabb lesz az idei termés tovább drágulhat a cukor - egy a tavalyihoz hasonló termésadat akár 45 centig is feltolhatja az árfolyamot. Ha jobb lesz a termés, az letörheti az árakat, bár ennek kisebb az esélye - véli a trader. Ezt bizonyítja az is, hogy a múlt héten a brazil cukornád szövetség, az Unica által közölt előrejelzés szerint a termelés 30 százalékkal csökkent október első felében éves összevetésben.

A cukor mellett az ezüst árfolyama is három évtizedes csúcsokat döntöget, a nemesfém egy unciája 25,18 dollárba került. Az ezüst piacán az áremelkedést nem indokolják fundamentumok - véli All Azawy Márk. Alapvetően az arannyal mozog együtt az ezüst, ám az előbbi drágulását csak lemaradva követte. A 20 dolláros szint átlépésével azonban "elpattanhat" az árfolyam és könnyen új szinteket ostromolhat a nemesfém. Alapvetően itt is az általános hangulat befolyásol, és a trend mindenképp további drágulást sejtet, de 40 dollár alatt fog maradni az ezüst ára.

Az arany árfolyama a Fed bejelentésére drágulni kezdett, 1357,5 dollárra emelkedett a nemesfém egy unciája. A csúcsot az arany október 14-én érte el, akkor 1387,35 dollárt kértek el egy unciáért. A dollárra további nyomás nehezedhet, ami drágíthatja a zöldhasúban denominált termékeket, így az aranyat is.

Hiába a részvénypiacok jó teljesítménye, az arany ára tovább emelkedik, holott a tapasztalatok szerint a két piac teljesítménye között negatív a korreláció - mondta a Solar Capital üzletkötője. Ezek alapján - amennyiben fennmarad az optimista hangulat - további csúcsok képzelhetők el, reálisan 1400 dollárig mehet el a nemesfém árfolyama. Az, hogy ez után milyen irányt vesz, jelenleg nem lehet megmondani, a fő kérdés, hogy meddig tart ki az optimizmus.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!