Nem csak a forintot ütik - gondban az egyik legnépesebb ország

Tovább esik az indiai deviza, a rúpia árfolyama a dolláréhoz képest. A Quartz szerint várhatóan nemsokára egy dollárért már 70 rúpiát kell majd adni. Idén már nagyjából 8 százalékot esett a dollárhoz képest az indiai pénz értéke, ami elég komoly leszállóágat jelez - írja az Index.hu.
K. Kiss Gergely, 2018. július 10. kedd, 17:36
Fotó: Buksza

Leginkább az "bántja" az indiai gazdaságot, hogy az olajárak négy éve nem voltak ilyen magasan, India pedig viszonylag kitett ennek, az ország üzemanyag-szükségletének 80 százalékát importból fedezi. Emellett az USA kereskedelmi háborús tervei sem érintenék jól őket, ha velük is igazán összeakasztanák a bajszukat. Ami nem egészen elképzelhetetlen, tekintve, hogy India például elég sok olajat vesz Irántól, Trumpék egyik főellenségétől - olvasható a portálon.

A jövő évi indiai választások miatt is fokozódik a bizonytalanság, ettől talán nem teljesen függetlenül a folyó fizetési mérleg hiánya (leegyszerűsítve inkább áramlik ki a dollár az országból, mint be) is nőtt.

Összességében így a rúpai lett a legrosszabbul teljesítő ázsiai pénz idén a dollárhoz képest, de a jenhez és az euróhoz képest is sokat gyengült.

Képen az indiai 200 rúpiás

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK