BUX
36940

Nem csak Ibolyától függ a forint sorsa

Bár egyértelmű győztes nincs, a kormánykoalíció hajszálynival nagyobb esélye picit megnyugtathatja a piacokat - vélekedett Suppan Gergely, a Takarékbak szakértője, aki a ma megjelenő államháztartási adat mellett egy másik kockázatra is felhívta a figyelmet.

NAPI Online, 2006. április 10. hétfő, 11:46

Mindenképpen meglepő, hogy bejutott a parlamentbe az MDF. Mivel utóbbi párt felelős politizálást garanált, nem ígérgetett felelőtlenül mindenfélét, ezért a befektetők kedvezően értékelhetik, ha Dávid Ibolya pártja részt venne a kormányban. Ehhez persze szükség van arra, hogy a Fidesz és az MDF megállapodjon egymással, s keresztülvigyék a kormányváltást.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz által ígért 10 százalékpontos járulékcsökkentés milyen hatással lenne az államháztartásra, az elezmő úgy felelt, rövid távon mindenképpen nagyon kockázatos. A szakértő szerint a nagyobbik ellenzéki párt "előre menekül" ezzel az ígérettel. Ez azt jelenti, hogy a nagyobbik ellenzéki párt innen képzeli el a reformot, amire szükség van, tekintettel arra, hogy a mostani helyzet nonszensz. Az adóelkerülés teljesen bevett szokás egyes szektorokban, s közel 1 millió ember van minimálbéren bejelentve, holott többet keresnek a valóságban. (A "mellékest" egy borítékban kapják.) A járulékcsökkentés kedvező (fehérítő) hatása ugyanakkor leghamarabb egy év múlva lenne érzékelhető, de a végleges eredményre éveket kellene várni.

A ma délután publikálandó államháztartási adatról szólva a szakember elmondta, "rettenetesen" nagynak tűnik a sajtóban megszellőztetett, a várakozásoknál jóval magasabb, 360 milliárd forint körüli deficit. Szerinte a befektetők napvilágra került értesülések miatt számolnak egy esetleges megahiánnyal, így kicsi a valószínűsége, hogy beszakad a forint, igaz, a piac idegessége miatt nehéz pontos prognózist adni. Az viszont várható, hogy az rossz adat nyomán a forint jobban elszakad a régiótól, ha a térségi társak (zloty, cseh és szlovák korona) erősödnek, akkor a forint kevésbé izmosodna, ha gyengülés esetén pedig a forint értékvesztése jelentősebb lenne.

Suppan Gergely, egy másik, komoly kockázatra is felhívta a figyelmet. Az amerikai tízéves kötvényhozama vészesen közelíti az 5 százalékos szintet. Szakemberek szerint, ha e határt áttöri a hozam, akkor elképzelhető egy újabb tőkekivonási hullám a feltörekvő piacokról. Hozzátette ugyanakkor: lehetetlen kiszámítani a piacot, pár héttel ezelőtt a szóban forgó amerikai benchmark átlépte a szintén lélektani határként emlegetett 4,8 százalékot, s mindenki arról beszélt. Azóta viszont mintha elfelejtették volna, pedig a hozam 20 bázisponttal emelkedett, s immár "nyaldossa" a 5 százalékos szintet.
Eközben a Reuters arról ír, hogy a fejlődő piacok kötvényhozama soha ennyire nem közelített meg az amerikai hozamokat - írja a Reuters. A kockázatosabbnak ítélt állampapírok felára egyrészt az amerikai kamatok emelkedésének, másrészt a fejlődő piacokon tapasztalható hozamesésnek köszönhető. A JP Morgan fejlődő piaci kötvényalapjának felára csupán 190 bázispont, ami szakértők szerint akár tovább csökkenhet. Ez a felár egy éve még 400 bázispont volt, igaz, akkor még a 10 éves amerikai hozam 4,5 százalék volt, a mostani 4,98 százalékhoz képest, ami közel négyéves csúcsnak felel meg. A márciusi rövid eladási hullám ellenére a befektetők optimisták a fejlődő piaci kötvényekkel kapcsolatban, komolyabb eladók jelenleg nincsenek a piacon. A hazai kötvénypiac szempontjából a ma délután megjelenő márciusi hiányadat mellett hosszabb távon döntő lehet az amerikai 10 éves hozam alakulása is.