Jól sikerült az év vége a Rábának, a társaság majdnem hozta azokat a számokat, melyeket a menedzsment terveiben tavasszal felvázolt, ezek 5 százalékos árbevétel és EBITDA növekedésről szóltak. Az éves árbevétel terén teljesült is a jóslat, az éves szinten 35,7 milliárd forint 5,5 százalékkal haladja meg az előző évit, a 3,11 milliárd forintos EBITDA viszont egy százalékos visszaesést jelent. A tervezettől való elmaradást a gyorsjelentés a menedzsment opciós programmal magyarázza, az alacsony részvényárfolyamok ellenére erre ugyanis az IFRS előírások szerint 189 millió forint elhatárolást kellett képezni az opciókra, e tétel nélkül meg is lehetett volna 3,3 milliárd forint feletti EBITDA.

Az adó előtti eredmény még pluszos tudott maradni - 272 millió forint lett, a tavalyi duplája - azonban a 651 millió forintnyi halasztott adó feloldás miatt a nettó eredmény már 856 milliós mínuszt mutatott. A negyedév során a húzóerő a Futómű üzletág volt, az erős negyedik negyeddel éves árbevétele 20,9 milliárd forintra nőtt 18,8 milliárd forintról. A csoport teljes bevétel-növekedését ennek az üzletágnak köszönheti, az alkatrész és jármű üzletág csak stagnáló forgalomról tudott beszámolni. Az üzletág növekedését elsősorban a belföldi értékesítés megugrása és a FÁK valamint jugoszláv utódállamok területére történő értékesítés felfutása okozta.


Az üzemi eredmény 861 millió forint lett, mintegy 140 millió forinttal magasabb az egy évvel korábbinál, ebből 700 millió forintot hozott a Jármű üzletág a tavalyi 620 millió forint után, de mindhárom üzletágat sikerült operatív szinten a zöld tartományban tartania a csoportnak. A pénzügyi eredmény csoportszinten 388 millió forint mínusz lett, ami 150 millió forinttal több veszteség a 2009-esnél, mindezt úgy, hogy a tétel már tartalmazza a vegyesvállalat értékesítésének pozitív hatásait is. A gyorsjelentés szerint a hitelek átértékelése mintegy 200 millió forintos mínuszt hozott ezen a soron.


Az opciós program nélkül számolt árbevétel és EBITDA növekedés ugyan a társaság tevékenységének stabilizálódását mutatja, azonban a kirobbanó és gyors növekedésnek egyelőre nincs nyoma. Igaz, Pintér István elnök-vezérigazgató gyorsjelentéshez fűzött kommentárjában optimizmusról tett tanúságot, mint fogalmazott, a cég rendelésállománya alapján az idei év elején is töretlen marad a kedvező árbevétel növekedési trend. Ennek hatásait azonban valószínűleg inkább a következő negyedévekben lehet majd tetten érni. A vaskos mínusznak az adózott eredmény soron - még ha annak egy része adó és könyveléstechnikai okoknak köszönhető is - vélhetően nem fognak egyelőre nagyon örülni a befektetők.

A gyorsjelentés teljes terjedelmében itt megtekinthető

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!