BUX
40021

Nem enyhül a félelem

Annak ellenére, hogy jelentősen emelkedtek az amerikai részvényárfolyamok a július eleji mélypontokhoz képest, nem enyhül a félelem a befektetők körében. Sokkal több a pesszimista, mint az év elején, pedig az indexek akkor ugyanitt álltak.

Lovas-Romváry András, 2010. augusztus 6. péntek, 10:52

A félelem falán szeretnek kapaszkodni az árfolyamok a tőzsdéken, s ehhez még mindig kellő mértékű pesszimizmusra találnak a befektetők körében, legalábbis erről tanúskodnak a friss hangulati felmérések az Egyesült Államokban. Az Investor Intelligence Services adatai szerint alig emelkedett az optimista befektetési tanácsadók aránya az Egyesült Államokban az elmúlt héten, és az elmúlt hónapban annak ellenére, hogy a lokális mélypontok óta már több, mint 10 százalékot emelkedtek a vezető részvényindexek.A részvénypiaci áremelkedést váró szakértők aránya 38,9 százalékra kapaszkodott fel az egy héttel korábbi 38,2 százalékról, július közepén 32,9 százalék volt ez az érték. A pesszimisták aránya kicsit csökkent, 33,3 százalékra 34,9 százalékról.A két tábor arányát mutató bull/bear arány 1,17-re kúszott fel 1,09-ről, július közepén 0,94-en állt a mutató. Bár a jelenlegi adatok az áremelkedéssel párhuzamosan a bizalom lassú visszatéréséről tanúskodnak a piacon, azonban az egy hónappal korábbi szélsőségesen pesszimista hangulat nagyon lassan múlik, s egyáltalán nem lehet szélsőséges derűlátásról beszélni a szereplők körében.Extrém mértékben optimista hangulat április végén uralkodott, akkor - a jelenleginél 7-8 százalékkal magasabb S&P 500-as indexérték mellett - a bull/bear arány a 3-as értéket súrolta, s a pesszimisták aránya mélyen a szélsőségnek tekintett 20 százalékos arány alatt tartózkodott. Az árfolyamok és a hangulat közötti divergencia még szembetűnőbb, ha a január közepi, az európai adósságválság kirobbanása előtti értékeket vesszük figyelembe. Akkor a vezető amerikai részvényindexek gyakorlatilag ott tartózkodtak, ahol most, a bull/bear arány viszont az utolsóra 2007 őszén mért értékre ugrott, 3,2 közelébe, a medvék aránya pedig 15 százalékra csökkent. Ez a divergencia a hangulat és az árfolyamok között elvileg kedvező lehet a további árfolyam-emelkedés szempontjából. Igaz, vannak olyan szakértők, akik szerint a hangulati felméréseket csak akkor érdemes figyelembe venni, ha valamely szélsőség irányába mozdulnak el a mutatók.

Az AAII, az amerikai kisbefektetői szövetség adatai sem tanúskodnak optimizmusról, sőt inkább a pesszimista szélsőség irányába mozdult a hangulat. A friss felmérésben a következő 6 hónapban áremelkedést váró befektetők aránya mindössze 30,4 százalék, ez mélyen alatta van a sokéves átlagnak tekinthető 39 százalékos szinttől, optimista szélsőségről 50 százalék feletti értékeknél szokás beszélni. A pesszimisták aránya még mindig 38,2 százalékon tartózkodik, a hosszútávú átlagot itt a 30-as érték jelenti.