Bár a magyar makro helyzettel kapcsolatos negatív piaci hangulat véleményük szerint túlzott, az utóbbi időben megszerzett és még megveendő bankok túl nagy kockázatot jelentenek. A bank tőkehelyzete feszítetté válik az akvizíciók következtében, ezért a 2006-os osztalékvárakozást 25, a 2007-est pedig 32 százalékkal csökkentik, emellett 4 százalékkal csökken az egy részvényre eső eredményvárakozásuk (EPS) is. További jelentős kockázat, hogy hogyan tudják majd menedzselni a megvett bankokat, miközben azok a pénzügyi eredményekhez majd csak évek múlva járulhatnak hozzá érdemben. Véleményük szerint a CEC megvásárlása esetén 8 százaléknyi új részvényt fog az OTP kibocsátani, amely mintegy 5 százalékos hígulást jelent majd az eredményben, 500 m eurós vételárral számolva. Piaci források szerint a végső ár akár ennél is nagyobb lehet. Ennek következtében 2006-ban 713, míg 2007-ben 654 forintos EPS-t várnak így, amely alapján a bank relatíve alacsony, 10-es 2007-es P/E mutatóval forog, de véleményük szerint a kockázatok miatt nem indokolt magasabb árazás. Az OTP fair értéke különböző árazási modellek átlagaként 6600 forint a Merrill Lynch szerint, míg most valamivel 6300 forint alatt forog a papír.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!