Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fed szerda esti bejelentése, hogy véget vet a mennyiségi enyhítésnek, nem volt meglepetés, de a Fed dodonai iránymutatása kiábrándította a befektetőket, akik a világgazdaság lassulása miatt világosabb és főleg minél későbbi kamatemelésre utaló közleményt reméltek

A Fed azonban nem említette a külső körülményeket. Az amerikai gazdaságra figyel, és - mint közölte - ha az gyorsabban fejlődik a vártnál, akkor a vártnál előbb lesz a kamatemelés, ha pedig a fejlődés a vártnál lassúbb, akkor a vártnál később lesz a kamatemelés. Legföljebb az adott némi vigaszt, hogy a Fed mostani várakozása szerint "a gazdaság teljesítménye megfelelő pénzügy-politikai enyheség mellett is csak mérsékelten nő", és ha a foglalkoztatás és az infláció megközelíti majd a Fed célját, akkor is "még egy ideig" szükséges lehet a hosszú távon normális szint alatt tartani az alapkamatot.

A korábbi várakozások arra szóltak, hogy az amerikai kamatemelés a jövő év utolsó negyedében esedékes. Ezt csütörtök délután még jobban megrendítette az első statisztika arról, hogy az Egyesült Államok hazai összterméke (GDP) a harmadik negyedévben 3,5 százalékkal nőtt éves szintre számolva. Ez elmaradt ugyan a második negyedév 4,6 százalékos ütemétől, de meghaladta az elemzők 3,0-3,1 százalékos jóslatait.

A következő bizonytalansági tényező az Európai Központi Bank (EKB) jövő heti pénzügy-politikai értekezlete. Egyelőre nem sokan remélik, hogy az EKB az eddig ígérthez képest számottevő új likviditással sietne a befektetők segítségére.

Mindazonáltal a befektetők délután átgondolták a helyzetet: inkább az amerikai GDP-növekedés jó oldalát nézték, és több, váratlanul biztató vállalati eredményt is fegyelembe vettek, közte a Reanult-ét, az Alcatel-Lucent-ét és a holland ASM Intenational lapkagyártóét.

Egészében azonban a harmadik negyedévi beszámolási szezon romlik. Eddig a hatszáz legnagyobb európai vállalatnak a 36 százaléka közölte eredményeit. Profitjuk átlagosan 7,1 százalékkal, bevételük átlagosan 0,1 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. A hét elején a legnagyobb cégek egynegyedének beszámolói után az átlagos profitnövekedés még 12,6 százalékos, a bevételtöbblet 1,9 százalékos volt. A lassulás is jelzi, milyen gyenge a kereslet az euróövezetben.

A Fed iránymutatása nyomán a dollár drágult, ettől a kőolaj és az arany olcsóbb lett.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,15 százalékos javulással 6463,55 ponton zárt, 4,23 százalékkal a tavaly év végi értéke alatt.

Frankfurtban a DAX-30 0,35 százalékos többlettel 9114,84 ponton végzett, 4,58 százalékkal alacsonyabban, mint tavaly év végén.

Párizsban a CAC-40 0,74 százalékkal 4141,24 pontra gyengült, 3,60 százalékkal elmaradva a múlt év végi értékétől.

A milánói FTSE MIB-40 0,19 százalékot, a madridi IBEX-35 0,16 százalékot nyert, az athéni ASE tőzsdemutató 2,80 százalékot vesztett.

Varsóban a WIG-20 0,32 százalékkal 2441,71 pontra fogyott, a Mol 0,31 százalékkal 160,50 zlotyra esett.

A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,94 százalékkal, az S&P 500-as 0,39 százalékkal, a Nasdaq piac összetett mutatója 0,02 százalékkal volt az előző záró fölött.

Az euró, 1,26 dollár felett, 0,13 százalékkal kevesebbet ért a bankközi piacon, mint szerda este. Napközben, 1,26 dollár alatt, több mint háromheti mélypontig süllyedt, ahogyan a dollár erőre kapott a Fed közleménye után. Svájci frankban, 1,21 frank alatt, 0,05 százalékkal került kevesebbe a közös valuta.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj estefelé hordónként (159 liter) 86,37 dollár volt, 75 centes napi árveszteséggel. A gázolaj ára tonnánként 10,25 dollárral 747,50 dollárra, a normál benziné gallononként (3,78 liter) 0,0300 dollárral 2,1907 dollárra apadt az előző záróhoz képest az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

Az arany késő délután unciánként (31,1 gramm) 1199,85 dollár volt a szerda esti 1222,85 dollár után azonnali szállításra Londonban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!