Csányi Sándor nem aggódik az európai bankok körében most zajló stressz teszt eredménye miatt, hisz az OTP az ötödik legjobb tőkeellátottsággal rendelkező bank a régióban. A tesztnek köszönhetően nőhet a bankszektorral kapcsolatos bizalom, mind az ügyfelek, mind a partnerek körében - mondta el az OTP-elnök a Wall Street Journalnak adott interjúban. Amennyiben pedig a tesztek eredménye pozitív, az növelheti az aktivitást, emelheti a részvények árfolyamát, s az ügyfelek számára is kedvező lesz - tette hozzá Csányi.

Az OTP második-negyedéves céltartalékolás előtti üzemi-eredményére vonatkozó kérdésre a bankelnök elmondta, az óvatos becsléseket adó elemzői várakozások helytállóak. Az erre a sorra vonatkozó elemzői konszenzus 100 milliárd forint körül szóródik - teszi hozzá a Wall Street újságírója.

A deviza-alapú jelzáloghitelezés betiltása kedvező lehet az OTP számára, hisz a forinthitelek terén a bank kifejezetten erősnek számít, így ezen a területen növelheti majd piaci részesedését a bank.

Régiónk bankszektora középtávon mindenkép szép nyereségtermelő képességgel rendelkezik, hisz felzárkózásunk Nyugat-Európához a fizetések és a GDP-terén folytatódik, miközben a banki termék penetráció itt még jóval alacsonyabb.

A növekedéssel kapcsolatos kérdésre válaszolva az OTP-elnök elmondta, Ukrajnában és Oroszországban az organikus növekedésre fókuszálnak, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Horvátországban azonban akvizícióval is erősíthetik jelenlétüket. Ezeken a piacokon 8-10 százalékos részesedés elérése a cél - tette hozzá Csányi. Elképzelhető azonban, hogy az OTP kilép a régióból, és a hazai pályától egészen messze, próbál szerencsét: az elnök Vietnámot is megemlítette, mint a terjeszkedés egy lehetséges helyszínét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!