Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A nemesfém iránti keresletet középtávon az inflációs félelmek erősödése, valamint a fizikai kereslet növekedése fokozhatja - véli Heitner Tamás, a Solar Capital üzletkötője. Az augusztusi határidős arany jegyzése hétfőn 945 dollár körül ingadozott, egyre távolabb kerülve az év eleji, négy számjegyű szintektől.

További árfolyamgyengülésre számít Taraczky Andrej, a Buda-Cash Brókerház szakembere a hétfői, két hét óta páratlan negatív korrekció után. A szakember szerint a nemesfém fokozatosan elveszíti menedék jellegét, azaz a korábban az arany és a dollár árfolyama közötti negatív korreláció felborulni látszik.

A gazdasági növekedés lehetőségével társított hiperinflációs félelmek, amelyek az arany jegyzésének tavaly október óta tartó emelkedő trendjében jelentős munícióul szolgáltak, mára - a jegybankok határozott fellépésének köszönhetően - elültek, így a termék is veszített vonzerejéből. A bankrendszerrel szembeni bizalom növekedésével párhuzamosan a részvénypiaci hangulat romlása miatt az árupiaci befektetési kedv is megfogyatkozott, kifogva ezzel a szelet az arany vitorlájából.

Ezt a tendenciát alátámasztják a Calyon adatai is, miszerint az elmúlt hónap során tovább csökkent a befektetők hosszú távú kitettsége az arany piacán. A befektetési bank szerint az invesztorok megkezdték a shortpozíciók kiépítését, abban bízva, hogy a nemesfém jegyzése a 900 dollár körüli tartományok felé mozdulhat el.

A Buda-Cash szakembere szerint ebben az irányban 925 dollárnál található a következő technikai alapú támasz, amely, ha megdől, utat nyithat az év eleji, 860 dollár körüli mélypont felé is. Taraczky szerint a mostani korrekciónál is fontos megvizsgálni, hogy vajon az arany tényleges értékvesztése vagy a zöldhasú javuló megítélése az, ami a jegyzést lefelé hajtja.

Az arany euróárfolyamának változását vizsgálva kiderül: a múlt pénteken közzétett, vártnál kedvezőbb tengerentúli makroadat a részvénypiacokat erősítette, a dollárt pedig gyengítette, az arany megítélése azonban nem javult érdemben, azaz további esést előre jelző fordulat jelei látszanak a piacon.

A középtávú negatív kilátásokat a Solar Capital szakembere is osztotta, aki szerint a dollár erősödése mellett a jegybankok aranyeladásai sem kedveznek a nemesfém megítélésének. Heitner szerint ezt a tendenciát csak erősítheti az egyre valószínűbbnek látszó forgatókönyv, miszerint a gazdaságba pumpált pénzek gerjesztette inflációs fenyegetést - ha ideig-óráig is, de - kordában lehet tartani.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!