A Központi Elszámolóház és Értéktár Zrt. (KELER Zrt.) közgyűlése szerdán elfogadta a társaság beszámolóját 170,5 milliárd forint mérlegfőösszeggel, 2,5 milliárd forintos adózás előtti és 1,9 milliárd forint összegű adózás utáni nyereséggel, valamint úgy határozott, hogy azt teljes egészében eredménytartalékba helyezi. A cég 53,33 százalékos részvényese a Magyar Nemzeti Bank Zrt, míg 46,67 százalék a Budapesti Értéktőzsde Zrt.-é.

A csoport jövőjét ezekben az években kell megalapozni, mivel a piaci nyitást követően a KELER versenyez majd ügyfeleiért a magyar és az európai piacokon is - mondta Dudás György, a KELER Zrt. vezérigazgatója. A csport projektjei és beruházásai közül kiemelkedik a Stratégiai Modernizációs Program, amely a KELER Zrt. számlavezető rendszereinek cseréjét és az Európai Központi Bank által kezdeményezett egységes európai értékpapír-elszámolási rendszerhez (Target2-Securities, T2S) való csatlakozást célozza. A KELER a múlt évben tette elérhetővé - a piaci szereplők közreműködésével kifejlesztett - a befektetési jegyek elszámolási és tranzakció-irányítási rendszerét, a WARP-ot is.

A közgyűlés határozott arról is, hogy a KELER KSZF Zrt. részére nyújtott készfizető kezességet az EMIR engedély megszerzéséig, de legkésőbb 2015-ös rendes közgyűlés napjáig meghosszabbítja. A közgyűlés az Igazgatóság tagjának megválasztotta Tóth Attilát, a BÉT általános vezérigazgató-helyettesét, aki Hannes A. Takacs távozásával foglalja el pozícióját. Tóth ezzel egyidejűleg lemondott a KELER felügyelőbizottsági tagságáról, amelyre a közgyűlés Varga-Balázs Attilát, a BÉT igazgatóját választotta meg. A közgyűlés határozatával a társaság teljes nevét KELER Központi Értéktár Zrt.-re változtatta, valamint székhelyét áthelyezte a 1074 Budapest, Rákóczi út 70-72. cím alá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!