Hírügynökségi jelentések szerint csalódásban lehetett része azoknak a rubel alapú kötvénytulajdonosoknak, akik élni szerettek volna a GAZ által kibocsátott kötvényekre meglévő eladási opcióikkal. Nem fizettünk ma - mondta a Reuters szerint társaság szóvivője tegnap. A kibocsátást szervező Dialog-Trojka befektetési bank megerősítette, hogy a kibocsátótól nem érkezett meg a pénz a kötvények visszavásárlására.

A GAZ két nap haladékot kért. A társaság ezzel technikai csődbe került, ha 30 nap múlva sem teljesít, akkor az tényleges csődeljárást vonhat maga után. A megkérdezett szakértők szerint az Oleg Gyeripaszka többségi tulajdonában álló cég várhatóan számíthat a kormány korábban beígért segítségére finanszírozásához, egyébként a GAZ kisegítése az ígéretek igazi próbája is lehet.

A GAZ meglehetősen nagy részt hasít ki a Rába Futómű Kft. exportjából (2007-ben közel 40 millió dollárnyi volt a FÁK és az orosz export). Pontos számok a tavalyi évről egyelőre nem ismertek a cég március elején teszi közzé gyorsjelentését. A győri cégnél kérdésünkre elmondták, a kapcsolat vátlozatlanul jó a GAZ-zal, fizetési problémák eddig nem léptek fel. A Rába kinnlévőségei egyébként az orosz piacon biztosítva vannak - mondták.

A Rába egyébként tavaly év végén látogatta végig orosz vevőit, a Rába Magazin szerint a GAZ-nál tett látogatásról ennyit közöl: "Nyizsnyij Novgorodban a legjelentősebb oroszországi partner, a GAZ-csoport vezérigazgatójával, autóbusz-, alkatrész- és tehergépjármű- divíziójának vezetőjével tárgyaltunkk. Ez azért lényeges, mert a legnagyobb forgalmat az autóbusz-divízióval bonyolítjuk le, de a legnagyobb növekedési potenciált a teherautóknál látjuk” - mondta a lapban dr. Szőcs Károly üzletfejlesztési igazgató.

A technikai csőd nem ritka Oroszországban, a Reuters szerint ilyenből több tucat volt a nagyobb cégeknél az elmúlt másfél évben, ezeknek kevesebb mint fele ment át igazi csődbe.

(Lapunk főszerkesztője, Korányi G. Tamás rendelkezik Rába-részvényekkel, lapunk munkatársa, Lovas-Romváry András, a Rába felügyelőbizottságának tagja, szintén rendelkezik Rába-részvényekkel)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!