Nem fizetne osztalékot a Nyomda

Az elemzők várakozásánál kicsivel rosszabb utolsó negyedévi számokat közölt az Állami Nyomda szerdán közzétett gyorsjelentésében. Ezzel együtt is azonban meglett az egy részvényre jutó 73 forintos éves eredmény, így a számok valószínűleg nem okoznak jelentősebb árfolyam-reakciót, kérdés azonban, hogy az osztalék elmaradásának lehetőségére hogyan reagálnak a befektetők.
Deák Bálint, 2010. március 3. szerda, 18:33
Fotó:

Az export növekedése és az árbevétel minimális csökkenése mellett zárt nyereséges évet az Állami Nyomda. A 2009-es üzleti évben a nyomdaipart is jelentősen sújtó válság mellett 14 milliárd forint árbevételt ért el a cég, ami négyszázalékos visszaesést jelent egy év alatt és jobb az elemzők által prognosztizált adatnál. Az üzemi eredmény 1,3 milliárd forint lett, ami 15 százalékkal kevesebb a bázisnál. Az árbevételnél nagyobb mértékű visszaesést a gyorsjelentés azzal magyarázza, hogy az árbevétel csökkenésén belül a magasabb hozzáadott értékű termékek rendelése esett vissza jobban.


Az egy részvényre jutó eredmény 73 forint lett, azonban ha kiszűrjük a társasági adókulcs változása miatti halasztottadó-ráfordítást is, akkor az egy részvényre jutó tényleges eredmény 77 forint lenne. A konszolidált EBITDA kétmilliárd forintos értéke nagyjából megfelelt az elemzői várakozásoknak, a gyorsjelentés pedig egyenesen azt emeli ki, hogy a cég 14,3 százalékos EBITDA-marginja továbbra is az iparág egyik legjobb mutatója.

A gyorsjelentésben ugyanakkor azt is közölték, hogy az igazgatóság felhatalmazta a menedzsmentet, folytasson tárgyalásokat egy kelet- és egy nyugat-európai biztonsági nyomda megvásárlásáról. Amennyiben az átvilágítások igazolják a várakozásokat, akkor még az első félévben megtörténhet az akvizíció. Az igazgatóság viszont a részvényeseknek azt javasolja majd, hogy az eredmény kerüljön tartalékba, tehát ne fizessenek osztalékot.

Zsámboki Gábor, az Állami Nyomda vezérigazgatója a gyorsjelentésben leszögözte, hogy az akvizíciós elképzelések tovább erősíthetik a csoport súlyát az európai biztonsági nyomdaiparban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK