A Napi Gazdaság cikke.

Számottevő változást hozhat az OTP negyedik negyedéves profitja a korábban megszokott utolsó három hónaphoz képest - véli Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője. Az utolsó negyedév a megugró költségek miatt általában is gyengébb szokott lenni a banknál - tavaly 51,6 milliárd forint volt a nettó profit -, ugyanakkor az elmúlt évekhez hasonló prémiumok, illetve jutalmak kifizetése nem valószínű.

Ennek ellenére már érezhető változást jelenthet a profitban a tavalyi év utolsó három hónapjában a céltartalékok növekedése, illetve a hitelportfólió minőségének romlása. Vélhetően a piac számára nem is a nettó profit sor lesz a legérdekesebb, hanem inkább ezeknek a tételeknek a változása - mondta Herczenik, hozzátéve: nem valószínű ugyanis, hogy 5 milliárd forint profit ide vagy oda számottevően befolyásolná az árfolyamot.

A bank szempontjából azonban nem is elsősorban a tavalyi utolsó negyedév, sokkal inkább 2009 lehet az érdekes. Valószínű, hogy erről túl sok információval a menedzsment egyelőre nem szolgál, és ez nem is igazán várható el tőle, hiszen ezt külföldön sem teszik meg a szektortársak. A korábban beígért 50 milliárd forintos negyedévi átlagprofit azonban valószínűleg nem lesz tartható - véli az elemző.

A hitelportfólió tekintetében a kulcskérdés Ukrajna lehet, ahol a helyi deviza több ütemben is komolyan gyengült. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy a megugró hiteltörlesztések pár hónapos távlatban nem okozhatnak rendszerszintű kockázatot, viszont egy esetleges elhúzódó, vagy akár rosszabbra forduló helyzet már igen, erre azonban a Raiffeisen nem számít.

Önmagában az ukrán és az orosz piac problémái még kezelhetőek az OTP számára, nagy gondot az jelenthetne, ha a magyar és a bolgár piacon is tömeges lenne a hitelek romlása - véli Dobár Péter, a CIB Bank részvényelemzője. Igazán nagy bajok azonban szerinte egyelőre csak Ukrajnában adódhatnak. Az OTP céltartalékolása egyébként már a harmadik negyedévben megugrott, hiszen a hitelkihelyezés költsége címen feltüntetett összeg egy év alatt 1,6 milliárd forintról 5,6 milliárd forintra nőtt.

A CIB elemzője szerint van még egy tétel, ami komolyabb mínuszt hozhat az OTP számára. A bank ugyanis pontosan meg nem nevezett okból devizaügyleteket is nyitott, vélhetően valaminek a fedezésére, ami a nyitott euró- és dollárállományokat tekintve biztosan nem 1-2 milliárdos kiesést okozhat a bank számára, miután az euró és a dollár forintkurzusában is komoly elmozdulás történt.

A legérdekesebb fejlemény az elsősorban hazai és ukrán céltartalékok értékvesztésének alakulása lehet a negyedik negyedévben - véli Réczey Zoltán, a Buda-Cash elemzője. A komoly hrivnya- és forintleértékelés következtében romló portfólióminőség a vártnál nagyobb arányú céltartalékképzéshez vezethetett. Mindenesetre a forintgyengülés és egyéb kedvezőtlen hatások miatt a harmadik negyedévest is meghaladó veszteség képződhet a stratégiai devizapozíciókon. A forrásszűke és a finanszírozás költségeinek növekedése mellett a költségcsökkentő intézkedések inkább csak idén éreztethetik hatásukat.

A hitelkihelyezések dinamikája számottevően lassult a hazai piacon, míg csoportszinten Ukrajnában lehet számítani komolyabb leírásokra. Oroszország a harmadik negyedben nem teljesített rosszul, ez talán így maradhat az utolsó negyedévben is - mondta. A bolgár leánynál nagy kérdés a portfólióminőség változása, de Réczey nem számít nagyobb arányú negatív elmozdulásra. Az viszont Réczey szerint egészen bizonyos, hogy a negyedik negyedév gyengébb lesz az azt megelőzőnél, mivel akkor még a Garancia-eladást kiszűrve sem érződött igazán a válság hatása. A fő kérdést a további árfolyam-, illetve portfólióromlás után szerinte is az idei év fejleményei jelentik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!