Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Míg hétfőn mind a kincstárjegyek, mind az államkötvények hozama apadt, kedden már újra emelkedtek a benchmarkok. Az Államadósság Kezelő Központ tájékoztatása szerint az éven belüli lejáratoknál 3-7 bázisponttal, az éven túli lejáratoknál pedig 24-31 bázisponttal nőttek az állampapír-hozamok. A magyar állampapírpiaci benchmark ráták így a kincstárjegyeknél 5,52-5,60 százalék, az államkötvényeknél 7,36-7,62 százalék között alakultak.

A piacok szinte biztosra veszik, hogy az MNB tovább nem halogathatja az irányadó ráta emelését, főleg azt követően, hogy ennek lehetősége már a legutóbbi, augusztusi ülésen is felmerült. A jegybank monetáris tanácsa augusztus 23-án annak ellenére nem változtatott az 5,25 százalékos kamatszinten, hogy jelezte: az IMF-tárgyalások megrekedését követően mind az inflációs, mind a hitelkockázatok fokozódtak.

A KSH által kedden nyilvánosságra hozott júliusi termelői árindex is több mint egy éve nem látott mértékű megugrást regisztrált. Az elemzők az inflációs trend alakulását előre jelző mutató alapján biztosra veszik a kilátások romlását. A monetáris tanács rendelkezésére álló lehetőségek tárházát a forint gyenge szereplése is korlátozza - hívta fel a figyelmet a BNP Paribas Bloombergnek nyilatkozó elemzője.

Ahogy arról a Napi Gazdaság korábban beszámolt, a magyar állampapírpiaccal szembeni bizalom rohamosan apadt az elmúlt időszakban, az államkötvények nem fizetése esetén fizető biztosítások (CDS) felárai a Fidesz kormányra kerülése óta 300 bázispont felett járnak, keddre pedig 372 bázispontig emelkedtek, megközelítve a román CDS-felárak szintjét. Erről bővebben itt olvashat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!