Az 1,75 milliárd dollár értékű, 10 éves futamidejű eurókötvényt 4,75 százalékos éves kamatra bocsátotta ki Oroszország. A kötvény iránti kereslet elérte a 7 milliárd dollárt.

Az orosz pénzügyminisztérium adatai szerint az orosz adósságpapír 30 százalékát bankok, további 34 százalékát alap- és vagyonkezelők, további részét biztosítók és más befektetők jegyezték le.

Nem maradtak el a nyugatiak

Miközben sok elemző úgy vélte, hogy a szankciók miatt a nyugati vásárlók aránya elenyésző lesz, az orosz pénzügyminisztérium arról számolt be, hogy a kötvény mintegy 75 százaléka brit, francia, svájci, ázsiai és amerikai kézbe került, negyede pedig orosz bankoké, vagyonkezelőké, és brókercégeké lett.

A pénzügyminisztérium nem hozta nyilvánosságra az orosz eurókötvény vásárlóinak a nevét, a TASZSZ orosz hírügynökség ugyanakkor tudni véli, hogy az egyik vevő az Alfa Bank volt, az egyik legnagyobb orosz magánbank. Orosz állami bankok nem jegyezhettek az eurókötvényből.

Oroszország utoljára 2013 szeptemberében adott el kötvényeket külföldön, akkor négy különböző lejáratra összesen 7 milliárd dollár értékben. Ezen belül 5 éves papírt 1,5 milliárd dollárért, 10 évest 3 milliárd dollárért és 30 évest 1,5 milliárd dollárért, illetve 7 éves lejáratra 725 millió euróért.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!