Kilenc euróövezeti tagállamot minősített le pénteken a Standard & Poor's, arra hivatkozva, hogy az eddig hozott válságintézkedések nem elégségesek a pénzügyi problémák kezeléséhez. Az S&P két fokozattal rontotta Olaszország, Ciprus, Portugália és Spanyolország hosszú futamidejű szuverén adósságainak besorolásait, és egy fokozattal Ausztria, Franciaország, Málta, Szlovákia és Szlovénia hosszú lejáratú államadós-osztályzatait.

A leminősítés hírére estek ma reggel az ázsiai tőzsdék és az irányadó európai indexek is mínuszokkal indították a ma reggeli kereskedést. Mostanra azonban a DAX 0,3 százalékos pluszba fordult és emelkedik az olasz index is.

A Stoxx szektorindexek közül az utazás és pihenés halad ma délelőtt a sor végén, ebben nagy szerepe van a Carnival zuhanásának. A hajózási társaság részvényei közel 18 százalékkal értékelődtek le ma reggel azt követően, hogy a hétvége folyamán egyik luxushajója balesetet szenvedett, amely legalább 5 halálos áldozatot követelt.

A bankrészvények szintén esnek ma reggel, amiben a főszerepet a leminősítési hírek játszhatják. A Societe Generale árfolyama 1,6 százalékkal, a Santander szintén 1,6 százalékkal, a Barclays 1,8 százalékkal került lejjebb.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!