Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az oldalazást hozó májust követően nem javult a magyar részvénypiac kilátásainak megítélése a német ZEW intézet és az Erste Bank közös felmérésében. Az 52, régióval foglalkozó elemző, portfólió menedzser és pénzügyi szakértő megkérdezésével készített felmérésben a válaszadók 35,3 százaléka várta a BUX index emelkedését fél éves időtávon, s 29,4 százalék gondolta azt, hogy gyengülni fog. Ezzel a felmérés bull/bear hányadosa 1,2 lett, ami gyakorlatilag megegyezik az 1,17-es április értékkel és historikusan nagyon pesszimista hozzáállásnak minősül.

BUX index és hangulat
Kép: Napi.hu


A jó hír az, hogy a felmérés immár 9 éves történetében a BUX indexre vonatkozóan a bull/bear hányados meglehetősen jó kontraindikátornak bizonyult - mint a hangulati felmérések általában -, s a nagyon rossz hangulatot jellemzően emelkedés, vagy legfeljebb stagnálás követte.

Elmúlt a veszély?

Ugyanakkor a forint árfolyama iránt aggódók fellélegezhetnek. A szakértők most ugyanis nagyjából semleges álláspontot képviselnek a forint kilátásaival kapcsolatban. Nettó 4,8 százalékuk várja a magyar deviza további leértékelődését az euróval szemben a következő fél évben, egy hónappal ezelőtt még nettó 24,9 százalék volt ezen a véleményen.

A forintárfolyamra vonatkozó előrejelzések a felmérésben eddig inkább előrejelző jelleggel, semmint kontraindikátorként működtek, így most a nullához közeli érték azt jelentheti, hogy nem fenyegeti a kurzust az, hogy a 317-318 forintos ellenállási zóna fölé emelkedne a közeljövőben az euró árfolyama.

Forintárfolyam és hangulat
Kép: Napi.hu

Sokat javult a helyzet

A gazdasági kilátások tekintetében sokat javult a helyzet az áprilisi nagy romlást követően. Most a szakértők nettó 9,6 százaléka szerint a magyar gazdaság kilátásai inkább kedvezőek. Egy hónappal ezelőtt még a kilátásokat kedvezőtlennek nevezők voltak többségben.

A jelenlegi helyzet megítélése ugyanakkor romlott egy keveset, nettó 14,3 százalék szerint az jónak nevezhető, ami 3,1 százalékponttal alacsonyabb érték az egy hónappal ezelőttinél.

A többség változatlanul azon a véleményen van, hogy a következő hónapokban gyorsulhat a pénzromlás üteme. Nettó 47,5 százalék szerint lesznek az inflációs adatok magasabbak fél év múlva, mint jelenleg, ez 9,6 százalékponttal alacsonyabb érték az egy hónappal ezelőttinél.

Ha nem is olyan mértékben, mint áprilisban, azonban változatlanul a további hozamcsökkenést valószínűsítők vannak többségben. A rövid kamatok mérséklődésére nettó 40,9 százalék, a hosszabb hozamok lefelé módosulására nettó 9,1 százalék számít.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!