Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A piacot az olaj- és a nyersanyagárak csökkenése nyomta le. A legfrissebb munkaerőpiaci adatok nem okoztak csalódást, az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók száma az elemzők által vártnál nagyobb mértékben mérséklődött a múlt héten.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke a Brüsszeli Gazdasági Fórumon strukturális reformokat sürgetett és figyelmeztetett: az évek óta vontatott gazdasági növekedés olyannyira erodálta az euróövezeti termelékenységet, hogy az már tartós gazdasági károkkal járhat.

A tőzsdék egyre feszültebben várják, hogy mi lesz a június 23-i brit referendum eredménye, különösen mert a legutóbbi felmérések szerint az unióból való kilépés, a Brexit hívei és ellenfelei fej-fej mellett haladnak.

Az sem javította a hangulatot, hogy a Wall Street Journal szerint Soros György árfolyamcsökkenésre játszik. A nagybefektető úgy ítéli meg, hogy a tőke kiáramlása Kínából épp úgy rizikófaktor, mint az Európai Unió esetleges szétesése a migránsválság, a görög krízis vagy Nagy-Britannia kilépése miatt.

Ez volt tegnap

Szerdán erősödéssel zárt New York. A Dow Jones 0,37 százalékkal, a S&P 500 0,33 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 0,26 százalékkal emelkedett.

Az olaj ára visszacsúszott a szerdai 9 havi csúcsról. Elemzők szerint a korábbi gyors áremelkedés reakciójáról van szó. A drágulásra spekuláló befektetési és fedezeti alapok nagy összegekkel léptek be az olajpiacra, de most a részvénytőzsdék gyengélkedése és a globális növekedési kilátások romlása miatt óvatosabbá váltak.

Kora délután a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordóját (159 liter) 50,75 dolláron jegyezték, 45 centtel alacsonyabban, mint szerda este. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus ára 62 centtel, 51,89 dollárra ment le.

Az arany ára a dollár erősödésének hatására kissé csökkent. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1258,66 dolláron jegyezték a reggeli 1266,01 dollárral szemben.

A dollár erősödött. Az euró napközben széles sávban, 1,1328 és 1,1417 dollár között ingadozott, az európai valuta kora délután 1,1327 dollár körül forgott az előző esti 1,1393 dollárral szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!