Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX délelőtt fél 11 körül 0,8 százalékos mínuszban állt 27 190 pontnál. A vezető részvények mind estek. Az előző napi zárószinthez képest a legrosszabbul ebben a pillanatban a Mol és a Richter állt. Az olajipari részvények 0,9 százalékos mínuszban jártak, a részvények 16 595 forintot értek. A Richter szintén 0,9 százalékkal esett, a részvények 5651 forinton forogtak. Az OTP papírja 6935 forintot értek, ami 0,6 százalékkal marad el a szerdai teljesítményétől. A Magyar Telekom 0,2 százalékos veszteség után 445 forintot ért.

Eközben már második napja zuhannak az FHB részvényei is, a papír 14,9 százalékos mínuszban volt, 492 forintnál. Az árfolyam esése mögött többek között az MNB bírság áll, amelyet tiltott piacbefolyásolás miatt szabtak ki.

Eközben az európai vezető indexek 1 százalék feletti zuhanásban voltak. Az FTSE-100 1, a DAX 1,4, a CAC-40 1,2 százalékos mínuszban állt, a páneurópai mutató, a Stoxx Europe 600 indexe 1,2 százalékkal gyengült. A periféria indexei közül a milánói FTSE MIB 1,3, a madridi Ibex-35 0,8 százalékkal esett. A magyar tőzsdét is az európai tőzsdék esése húzza le, de ehhez képest egészen jól áll a BUX.

Csütörtökön egy vártnál jóval gyengébb japán makroadat miatt közel 1 százalékot estek a japán tőzsdék, illetve a jen erősödése mozgatta meg a régió indexeit - írja a Porfolio.hu. A Nikkei 0,8 százalékot, a hongkongi Hang Seng 0,1 százalékot esett, a kínai Shanghai Composite pedig 0,3 százalékkal került lejjebb.

Japánban az ipari gépmegrendelések 11 százalékkal estek áprilisban az előző hónaphoz képest, ami nagy csalódást okozott, a Reuters által megkérdezett elemzők ugyanis 3,8 százalékos visszaesésre számítottak. 2014 májusa óta nem volt példa ilyen mértékű visszaesésre.

A jen erősödött a dollárral szemben, ami nem kedvezett a japán exportorientált vállalatoknak, különösen az autógyártóknak. A Toyota közel másfél százalékot, a Nissan pedig majdnem 3 százalékot esett a ma reggeli kereskedésben.

Eközben Dél-Koreában meglepetésszerű kamatvágást jelentett be a jegybank, 25 bázisponttal rekordmélységbe, 1,25 százalékra vágta irányadó kamatát. A Reuters által megkérdezett elemzők szinten tartásra számítottak. A dél-koreai tőzsdén mindenesetre nem okozott nagy vihart a kamatvágás, alig mozdult a Kopsi index a tegnapi záróértékéhez képest.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!