Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Mol gyorsjelentése első ránézésre megijeszthette a befektetőket, a 26 milliárd forintos adózott eredmény ugyanis jelentősen alulmúlta mind a 2006 második negyedéves 93 milliárd, mind a NAPI Gazdaság által készített konszenzusban szereplő 40,7 milliárd forintos profitot. A jelentős eltérés azonban nagyrészt egyszeri, nem realizált tételeknek volt betudható, így Tapaszti Attila, a Takarékbank elemzője szerint érdemesebb inkább az üzemi eredményre figyelni, ami már megfelelt a várakozásoknak. A gyorsjelentésből kiderül, hogy csökkent a kitermelés, aminek következtében visszaesett az kutatás-termelés üzletág nyeresége, továbbá kedvezőtlenül alakult a dollár árfolyama, és a Brent-Ural spread is. Ezek nem jelentettek meglepetést, az elemzők számoltak velük. Amivel nem, és ami a nettó profit várttól elmaradását okozta, az a Magnolia-opciók átértékelésén keletkezett nem realizált veszteség, és a növekvő adófizetési kötelezettség. A jelentés összességében komoly meglepetést nem hozott, a lemorzsolódó eredmény várható volt, a mai esés az elemző szerint nem ennek tudható be, hanem sokkal inkább a felvásárlási prémium egy részének kiárazódásról van szó, ami az OMV sajtótájékoztató után már tegnap kora délután megindult. Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline elemzője hangsúlyozza, hogy a befektetőket jelenleg elsősorban nem a gyorsjelentés érdekli, hanem a felvásárlással kapcsolatos hírek. A második negyedéve viszonylag jó lett a Molnak, az üzemi eredmény és az EBITDA némileg meghaladta a várakozásokat, a nettó eredmény elmaradása pedig csupán a már föntebb említett technikai tételeknek volt betudható. Az elemző hozzáteszi, hogy július-augusztusban valamelyest szűkültek a finomítói marginok, ami negatívumként jelentkezhet majd a következő gyorsjelentésben. A felvásárlási történet kapcsán Sarkadi megjegyzi, hogy számításai szerint a Mol működése alapján nem ér többet 25 ezer forintnál, ez azonban a befektetőket jelenleg nem nagyon érdekli, mindenki a felvásárlási híreket figyeli.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!