Péntek délutánra 294,36-ig erősödött a forint az euróval szemben, ez 0,34 százalékkal volt alacsonyabb a csütörtöki szintnél. A dollárral szemben 226,85-ig gyengült a magyar fizetőeszköz, ami nagyrészt annak volt köszönhető, hogy az amerikai deviza 1,297-ig erősödött az euró ellenében. A svájci frank a pénteki kereskedés második felében 239,80 forintot ért, ami szintén komoly forinterősödésnek felelt meg.

A forint kedvező teljesítménye mellett rossz hír, hogy a magyar csődkockázati felár az egyik legnagyobb emelkedést könyvelte el pénteken, így 316 bázispont volt az ötéves felárunk. Ezzel valószínűleg a további monetáris lazítást árazza a piac azok után, hogy Orbán Viktor péntek reggel Matolcsy Györgyöt jelölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöki posztjára. A lépés nem lepte meg a piacot annak ellenére sem, hogy korábban az elemzők tartottak a nemzetgazdasági miniszter kinevezésétől.

A kötvénypiacon tovább csökkentek a hozamok a kamatcsökkentési várakozások erősödésével, a legnagyobb mértékben a három- és ötéves papírok hozama esett vissza, melyek 13-13 bázispontos esést mutattak. A másodpiaci referenciahozamok így a nap végén 4,88 százalék és 6,22 százalék között szóródtak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!