Nem lettek optimistábbak az amerikai részvénypiacok várható teljesítményével kapcsolatban a befektetők, annak ellenére, hogy a tavaly március óta tartó emelkedés egyik forrásának tartott likviditásözön újabb löketet kap a Fed-től, s a részvényindexek új kétéves csúcsokra kapaszkodtak.


Az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII heti felmérése szerint asz 50 százalék feletti értékről 48,2 százalékosra csökkent azok aránya, akik a következő hat hónapban emelkedést várnak az amerikai részvénypiacon. Eközben az eséstől tartók tábora jelentősen, több mint 8 százalékponttal ugrott meg, s 29,8 százalékra emelkedett, utoljára szeptember végén mértek ennyi pesszimistát a kisbefektetők körében. Ennek köszönhetően a pesszimisták és optimisták arányát reprezentáló bull/bear ratio a korábbi, szélsőséges optimizmust tükröző magasan 2-es feletti értékről a semleges zónának tekinthető 1,6-os szintre korrigált, ami elvileg kedvező fejlemény az új indexcsúcsok környékén a további emelkedés szempontjából.




A profi hírlevélírók eközben nem lankadó szkepticizmussal szemlélik a tőzsdei áremelkedést.
Az Investor Intelligence Services tanácsadói hangulatfelmérése szerint minimálisan emelkedett csak a következő hat hónapban magasabb részvényárakat várók aránya - 46,7 százalékra 45,6 százalékról - az áresést váróké 24,2 százalékon stagnált. Optimista szélsőségről tehát ebben a csoportban sem lehet beszélni, erről 50 százalék feletti bull és 20 százalék alatti bear arány mellett szokás megemlékezni. A bull/bear ratio itt is inkább a semleges zónában tartózkodik.


A Chicago Board of Trade-en a gazdát cserélő eladási és vételi opciók arányának 10 napos, illetve 30 napos átlaga enyhe optimizmust tükröző, 0,85 és 0,9 közötti értékek azonban szintén nem nevezhetőek veszélyesen derülátó állapotnak



A hangulati felméréseket leginkább az ellentét analízisben hívők szeretik használni a várható ármozgások előrejelzésére, szélsőségesen optimista állapot általában lokális piaci csúcsot, szélsőségesen pesszimista pedig lokális mélypontot szokott jelezni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!