Nem javított a hangulaton a pénzözön

A Fed likviditásbővítő intézkedései és az új csúcsokra szaladó részvényárfolyamok már nem tudtak javítani a befektetői hangulaton.
NAPI, 2010. november 5. péntek, 11:30
Fotó:

Nem lettek optimistábbak az amerikai részvénypiacok várható teljesítményével kapcsolatban a befektetők, annak ellenére, hogy a tavaly március óta tartó emelkedés egyik forrásának tartott likviditásözön újabb löketet kap a Fed-től, s a részvényindexek új kétéves csúcsokra kapaszkodtak.


Az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII heti felmérése szerint asz 50 százalék feletti értékről 48,2 százalékosra csökkent azok aránya, akik a következő hat hónapban emelkedést várnak az amerikai részvénypiacon. Eközben az eséstől tartók tábora jelentősen, több mint 8 százalékponttal ugrott meg, s 29,8 százalékra emelkedett, utoljára szeptember végén mértek ennyi pesszimistát a kisbefektetők körében. Ennek köszönhetően a pesszimisták és optimisták arányát reprezentáló bull/bear ratio a korábbi, szélsőséges optimizmust tükröző magasan 2-es feletti értékről a semleges zónának tekinthető 1,6-os szintre korrigált, ami elvileg kedvező fejlemény az új indexcsúcsok környékén a további emelkedés szempontjából.
A profi hírlevélírók eközben nem lankadó szkepticizmussal szemlélik a tőzsdei áremelkedést.
Az Investor Intelligence Services tanácsadói hangulatfelmérése szerint minimálisan emelkedett csak a következő hat hónapban magasabb részvényárakat várók aránya - 46,7 százalékra 45,6 százalékról - az áresést váróké 24,2 százalékon stagnált. Optimista szélsőségről tehát ebben a csoportban sem lehet beszélni, erről 50 százalék feletti bull és 20 százalék alatti bear arány mellett szokás megemlékezni. A bull/bear ratio itt is inkább a semleges zónában tartózkodik.


A Chicago Board of Trade-en a gazdát cserélő eladási és vételi opciók arányának 10 napos, illetve 30 napos átlaga enyhe optimizmust tükröző, 0,85 és 0,9 közötti értékek azonban szintén nem nevezhetőek veszélyesen derülátó állapotnakA hangulati felméréseket leginkább az ellentét analízisben hívők szeretik használni a várható ármozgások előrejelzésére, szélsőségesen optimista állapot általában lokális piaci csúcsot, szélsőségesen pesszimista pedig lokális mélypontot szokott jelezni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK