BUX
38686

Nem javult a Danubius helyzete, mitől menetel az árfolyam?

Csökkenő árbevételről, csökkenő EBITDA-ról, visszafogott beruházásokról számolt be a Danubius első féléves gyorsjelentésében. Az első féléves teljesítmény fényében nem lenne meglepő egy profit-warning sem.

Lovas-Romváry András, 2010. augusztus 15. vasárnap, 10:15

Nem javult a Danubius Hotels-csoport helyzete az idei második félévben sem, sőt a számok alapján az sem lenne meglepő, ha a menedzsment tavasszal kiadott üzleti tervét, amely a foglaltság növeléséről, a bevételek és a működési eredmény szinten tartásáról szóltak, kénytelen lenne felülvizsgálni. A félév során a csoport árbevétele forintban 10, euróban 3 százalékkal csökkent. Az első hat hónapban az összes bevételek nagysága 18,9 milliárd forintra zsugorodott 20 milliárdról. Euróban érthető a kisebb csökkenés, hiszen 2009 tavaszán, első félévében az euró forintkurzusa történelmi magasságokban tartózkodott, s a szállodák általában euróban határozzák meg áraikat. A foglaltság a félév során 54,9 százalékra javult a tavalyi 52 százalékról, annak ellenére, hogy az egész kontinens idegenforgalmán nyomott hagyott az izlandi vulkánkitörés kedvezőtlen hatása.

A csoport EBITDA-ja egymilliárd forint közelébe csökkent 2,17 milliárd forintól, a működési veszteségek meghaladták az 1,1 milliárd forintot szemben a tavalyi 80 millió forinttal. A pénzügyi veszteség 200 millió forinttal növekedett, ami annak a sajátos helyzetnek lehet az eredménye, hogy ugyan az idén a forint átlagosan erősebb volt a tavalyinál, a záróárakat nézve (tehát december 31-i és június végi pillanatfelvételt tekintve) mégis tavaly csak 10 forintot erősödött az időszakban az euró, idén 15-öt. A csoport adózás előtti vesztesége így 2,6 milliárd forint lett a 2009 első félévi 1,3 milliárd forint után. Az összes külföldi leányvállalatnál nagy volt a romlás a működési eredmény tekintetében, s egyedül a cseh leányvállalat tudott üzemileg eredményes maradni.

A csoport változatlanul erősen visszafogott beruházási szint mellett folytatja tevékenységét, az első hat hónapban mindössze 256 millió forintot költött ilyen célra, szemben a tavalyi 518 millió forinttal. Ez a szint jelentősen elmarad a féléves szinten 2,2 milliárd forintra rúgó amortizáció összegétől. Ez a helyzet hosszútávon nyilván nehezen tartható a társaságnál, hiszen jelentős ingatlanvagyonnal rendelkező cég lévén az alacsony beruházási szint előbb vagy utóbb az ingatlanok állagromlásához vezethet. A tavalyi évben elért összesen 5,8 milliárd forint körüli EBITDA-val, a hosszú lejáratú hitelek 22,16 milliárdos nagyságával számolva a jelenlegi 4500 forint körüli árfolyam 10,2-es EV/EBITDA mutatót eredményez a társaság részvényeinél. Ráadásul az idei EBITDA, tekintetbe véve az első féléves egymilliárd forintot meghaladó csökkenését minden bizonnyal alacsonyabb lesz, s így ez a mutató is szignifikánsan magasabb.Ez alapján a papír egyáltalán nem nevezhető olcsónak. A társaság részvényeinél rendszeresen alkalmazott értékelési mód az egy részvényre jutó ingatlanvagyon becslése. Ez azonban a jelenlegi piaci környezetben meglehetősen nehéz lenne, mivel jelentősebb tranzakcióra a szektorban nem került sor az elmúlt időszakban, így nem könnyű összehasonlító árakkal számolni. A szektorban vitathatatlanul fölös kapacitások vannak, a finanszírozási lehetőségek pedig a válság kirobbanása óta beszűkültek, s szűkek is maradtak.

A Danubius részvények árfolyama jelentősen emelkedett az elmúlt időszakban a Budapesti Értéktőzsdén, ennek több oka is lehet. Egyrészt a fő tulajdonos vásárolhat ismét magyobb mennyiségű részvényt a piacon - igaz, ilyen bejelentés egyelőre nem érkezett - hiszen kisebb nagyobb megszakításokkal az elmúlt években folyamatosan gyűjtögette a társaság részvényeit. Másrészt állhat az emelkedés mögött kivezetési spekuláció, ha a fő tulajdonos a részvények kivezetésére szánná el magát, akkor a kivezetéskor a jelenlegi árfolyamnál magasabb szinten, az egy részvényre jutó sajáttőke értéken, 6200 forint feletti árfolyamon kellene ajánlatot tenni a papírokra (ez igaz lenne egy tulajdonosváltás, vagy egyéb, ajánlattételi kötelezettséget maga után vonó esemény bekövetkeztekor is). Harmadrészt intézményi befektetők vásárlásai is okozhatják a mozgást, a viszonylag szűkös kínálatú Budapesti Értéktőzsdén ha valaki néhány 10 ezer darab Danubius részvényt szeretne vásárolni, akkor az tekintve a papír illikvid voltát, már önmagában is komoly emelkedést generálhatna.