Nem jött össze az emelkedés Pesten

Bár komoly pluszoknál is járt a BUX csütörtökön, a zárószakaszra elfogyott a lendület, sőt, kisebb esés lett belőle.
NAPI, 2012. július 19. csütörtök, 17:29
Fotó: Napi.hu

Az kedvező külföldi hangulat és az IMF-tárgyalások ténye is segítette az irányadó budapesti indexet, ám amint elérte 17 552 pontos napi csúcsát a BUX, egyenes vonaló esés bontakozott ki. Végül a teljes pluszt elvesztette a pesti mutató, és napi minimumához közel, 0,1 százalékos veszteségben, 17 309 ponton végzett. A hangulatromláshoz hozzájárulhattak a költségvetéssel kapcsolatban napvilágot látott borús nyilatkozatok, igaz, ez a forint- és a cds piacon nem nyomott túl sokat a latban, ezért valószínű, hogy technikai okai lehettek a lendület kifulladásának.

A jelek szerint ahhoz, hogy a BUX kitörjön az utóbbi hónapok szűk sávjából, a jelenleginél jóval komolyabb forgalom kellene. Ehhez képest a pesti parketten alig több, mint hétmilliárd forint értékben cseréltek gazdát az értékpapírok csütörtökön, ami csak az utóbbi néhány nap forgalmát haladja meg, a korábbi évekhez képest rendkívü alacsony.

A piacok egyértelműen pozitívan ítélték meg a Mol kazahsztáni bevásárlását, hiszen az olajpapír tudott egyedül emelkedni a blue chipek közül. A 0,7 százalékos emelkedést jelentő 16 920 forintos zárás azonban elég messze van dél körüli 17 150 forintos jegyzéstől. Az OTP 0,6 százalékot vesztett 3451 forintos utolsó kötésével. A Magyar Telekom piacán komolyabb, 1,8 százalékos visszaesés bontakozott ki, az utolsó árfolyam 432 forint volt. A Richter stagnált 37 000 forinton, az Egis viszont fél százalékot emelkedett, és 15 775 forinton zárt. Az E-Startól továbbra is menekülnek a befektetők, az árfolyam újabb 18 forinttal került lejjebb, a 616 forintos zárás pedig újabb történelmi mélypont.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK