Hétfőn kezdődött a Facebook roadshow-ja, ami arra szolgál, hogy a potenciális befektetőkkel találkozzon a társaság menedzsmentje az elsődleges részvénykibocsátás előtt. A tervek szerint május 17-én zárulhat az elsődleges részvénykibocsátás és május 18-án indulhat a kereskedés a vállalat részvényeivel. A magas árazás és a bizonytalan növekedési kilátások miatt ugyanakkor az intézményi befektetők nem annyira érdeklődők, mint amire a cég számított - tudta meg a Bloomberg. Az ok, hogy drágának tartják a részvényeket, a növekedési kilátásokat pedig bizonytalannak ítélik meg.

A Bloomberg által készített felmérésből, amelyben a Bloomberg előfizetői közül több mint 1200-an vettek részt- köztük elemzők, befektetők és brókerek - az derült ki, hogy a megkérdezettek 79%-a tartja magasnak a 96 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, ami akkor adódik, ha a megcélzott ársáv tetején határozzák meg a kibocsátási árat. "Túl magasak a várakozások a Facebookkal kapcsolatban. A fundamentumokat tekintve egyáltalán nem tűnik olcsónak a részvény" - nyilatkozta a Cosmo Securities szakértője.

A magánbefektetők kereslete viszont igen erős, ennek köszönhetően pedig sikerülhet a társaságnak a megcélzott ársáv felső határán lezárni a kibocsátást. A CNBC arról ír, hogy már most túljegyzés van a részvényekre, pedig csak néhány napja tart a roadshow.

A Facebook árfolyama szempontjából azért is fontos, hogy kik vesznek részt a jegyzésben, mivel az intézményi befektetők általában hosszabb távra vásárolnak, ez pedig csökkenti az árfolyam volatilitását. A Reuters értesülései szerint egy nagy intézményi befektető szerdán jelentősebb mennyiség jegyzésére adta le igényét és még ezen felül is vásárolna majd. A hírügynökség nem nevezte meg sem hír forrását, sem pedig a befektetőt.

A Facebook összesen 337,4 millió darab részvényt dob piacra, a tervek szerint 28-35 dollár közötti árfolyamon, ebből 180 millió darabot a jelenlegi tulajdonosok ajánlanak fel: 157, 4 millió darabot értékesít a Digital Sky Technologies és a Goldman Sachs. Mark Zuckerberg pedig 30,2 millió darabot ad el 534 millió darab részvényből, de még így is a szavazati jogok 57%-át gyakorolja majd.

A növekedés a vártnál korábban mutatta a lassulás jeleit egyes szakértők véleménye szerint, az első negyedévben ugyanis a társaság nettó eredménye 12 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Tavaly 88 százalékos bevételnövekedést ért el a társaság, idén már valamivel alacsonyabb, 64 százalékos dinamikára számítanak az elemzők. A növekedési kilátásokkal kapcsolatos aggodalmak fő indoka egyrészt az, hogy túl nagy (85 százalék) a hirdetési bevételek súlya a vállalat bevételeiben. Másrészt az okostelefonok és a táblagépek terjedésével egyre nő az aránya a mobil felhasználóknak, ezt azonban nem tudja bevételekre váltani a cég, mivel mobil alkalmazásaiban nem szerepelnek hirdetések.

 

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!