Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyik ilyen fontos újítás a már egy korábbi cikkünkben említett Iceberg ajánlat megjelenése lesz. A nemzetközi piacokon nagyon népszerű ajánlattípus sajátossága, hogy az ajánlati mennyiségének csupán egy kisebb része látható az ajánlati könyvben, a fennmaradó rész a folyamatos ajánlatpárosítás során láthatatlan marad. Ajánlattételkor tehát a kereskedőnek két mennyiséget kell meghatároznia: az ajánlat teljes mennyiségét és az ajánlati könyvben látható részmennyiséget, amely nem lehet kevesebb mint a teljes mennyiség egytizede. A láthatatlan mennyiség egy része - új látható mennyiségként - csak akkor válik láthatóvá, ha az előző látható mennyiség teljes mértékben lekötődött.

A Market-to-limit ajánlat, amely egy ár megjelölése nélkül tett elsősorban Piaci ajánlatot takar, amely - hasonlóan a BÉT jelenlegi azonnali piaci gyakorlatához - csak a legjobb árszinten köt. A jelenlegi Piaci ajánlathoz képest jelentős különbség azonban, hogy a folyamatos aukciós és többaukciós modellben, amennyiben az ajánlat nem "Most" érvényességű, a Market-to-limit ajánlat legjobb árszinten nem teljesülő része nem törlődik végleg az ajánlati könyvből, hanem a kötés árával megegyező áron Limit ajánlatként (vagyis olyan ajánlatként, amely nemcsak az ajánlatban megadott áron, hanem annál jobb áron is teljesíthető) kerül oda vissza. Fontos, hogy a visszavonásig érvényes ajánlatok időtartama az eddigi 30 napról 360 napra változik - hívta fel a figyelmet Kuncz Péter, a Buda Cash Brókerház Zrt. szakértője.

A kereskedési idő is változik a Xetra bevezetésével egyidejűleg. A tervek szerinti új kereskedési modellek bevezetésével a kereskedési idő kitolódik egy előkészítő (pre-trading), valamint egy lezáró (post-trading) kereskedési szakasszal. Így a teljes kereskedési időszak 30-30 perccel megnő, vagyis 8:00 - 17:30 -ig tart - folytatta Kuncz.

A Xetra rendszer bevezetésével természetesen nem fog alapvetően megváltozni a tőzsdei befektetés jellege, azonban a BÉT-nek és a brókercégeknek is nagy feladata az ügyfelek, befektetők megismertetése az új kereskedési rendszerrel, ajánlat beviteli logikával - mondta Kuncz.  A BÉT a brókercégekkel közösen oktatásokon, roadshow-kon keresztül mutatja be a változásokat. A befektetési társaságok házon belüli oktatással is segítik befektetőiket - tette hozzá a Buda Cash szakértője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!