Sokan már a kibocsátás előtt úgy tekintettek a szaúd-arábiai kötvényekre, mint a királyság gazdasági és pénzügyi reformintézkedéseinek egyikére. Könnyen lehet azonban, hogy a valóság ennél prózaibb - a kibocsátás mögött esetleg az a masszív költségvetési hiány áll, amelyet Szaúd-Arábia (és egyébként valamennyi Öböl menti ország) az olajárak összeomlását követően halmozott fel - írja a frissen kibocsátott szaúd-arábiai kötvényekkel kapcsolatban Michael Boye, a Saxo Bank szakértője.

Az olajfüggő gazdaságok fundamentális helyzetének romlása ellenére a régiós államkötvények iránti kereslet továbbra is stabil - mindezt megerősítette a májusban lezajlott rekordméretű, 9 milliárd dolláros katari kötvénykibocsátás, és Abu Dhabi áprilisi, 5 milliárd dollár értékű kibocsátása is.

Ezek a sikertörténetek egyértelműen ösztönzőleg hatottak Rijádra, hogy önállóan próbáljon forrást szerezni a piacról, és ezt a múlt héten végül meg is tette. A kibocsátás sikere minden várakozást felülmúlt, az öt-, tíz- és harmincéves lejáratú államkötvények összesen 17 milliárd dollár értékben keltek el.

Ha a tranzakció árazását közelebbről is megnézzük, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy a befektetők által adott elképesztő mennyiségű, 67 milliárd dollárra rúgó vételi ajánlati állomány bőséges teret adott a hozamok csökkentésére a kezdeti indikatív szintekről. A kötvények kibocsátása óta a hozamok tovább csökkentek a másodlagos piacon.

Kisebb reflektorfény - nagyobb hozamszint

Mindezek eredményeképpen az első körben hoppon maradt befektetők számára az új szaúdi kötvények jelenlegi másodpiaci szintje egyre kevésbé vonzó. Ez különösen igaz, ha összevetjük a királyság kötvényeit a régió többi államkötvényével, amelyek nagyjából hasonló kockázati profillal rendelkeznek, vagyis az esetükben is jelentős és állandó az olajpiaci kitettség.

A katari kötvények értékelése a Moody's-nál Aa2 (ez a hitelminősítőnél elérhető harmadik legjobb minősítés, és két fokozattal magasabb, mint a Szaúd-Arábiának megítélt A1 minősítés), így azok csupán egy leheletnyivel forognak magasabban, mint a friss kibocsátású szaúdi kötvények.

A befektetők számára egy lehetséges alternatíva az Ománi Szultánság, amely néhány hónapja, júniusban már kibocsátott egy sorozat új kötvényt, igaz, hogy jóval kisebb hírverés és figyelem közepette.

Mivel ezek a kötvények stabil befektetési minősítéssel rendelkeznek a Moody's-nál (Baa1), a hozamuk körülbelül egy teljes százalékponttal haladja meg a szaúdi kötvények szintjét - ezt azért nehéz lenne figyelmen kívül hagynia a piacnak, amikor megkopik az új szaúdi kibocsátás újdonságának a varázsa - vélik a Saxo Banknál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!