Az Oxfordi Egyetem gazdasági kutatóműhelye, az Oxford Economics makrogazdasági elemzői kedden ismertetett helyzetértékelésükben közölték: számítási modelljük arra vall, hogy ha a vezető tőzsdék részvényárfolyamai globális átlagban 10 százalékkal zuhannak, a hét legnagyobb fejlett ipari gazdaság (G7) együttes hazai össztermékének (GDP) nominálértékét ez is csak 0,3 százalékkal csökkentené kétévi távlatban.

A globális részvényárfolyam-átlag az év eleje óta mindössze 1 százalékkal csökkent, ráadásul a globális vállalati szektor erőteljesen felfelé tartó nyereségességi ciklusa sem tipikus háttere egy esetleg hosszan elhúzódó, nagy piaci visszaesésnek.

Az amerikai vállalati szektor legutóbbi eredménybeszámolási szezonjában a részvényenkénti eredményráta (EPS) növekedése még gyorsult is, a széles merítésű S&P 500-as részvényindexet alkotó cégek közül 261 jelentett 15 százalék körüli eredményjavulást - hangsúlyozzák az Oxford Economics elemzői.

Az amerikai kincstárjegypiacon sem látni "vérfürdőt", a hozamok a 2017 végén mért 2,4 százalékról idén február 2-áig 2,84 százalékra - eddigi idei csúcsukra - emelkedtek ugyan, de azóta 2,7 százalékra süllyedtek vissza.

Mindemellett ha van is az amerikai gazdaságban inflációs kockázat, az inkább lefelé hat, ha pedig a tőzsdei árfolyamzuhanás mégis komolyabban veszélyeztetni kezdené az amerikai gazdaság növekedési lendületét, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve azt is kezelni tudná a monetáris szigorítás ütemének lassításával.

Az Oxford Economics elemzői szerint a hitelkockázatok megítélése arra vall, hogy az e kockázatok járványszerű terjedésével szembeni globális sebezhetőség súlyossága "a közelében sem jár" az előző évtized közepén mértnek.

Történelmi távlatban csekély ez a visszaesés

A Capital Economics azt emelte ki keddi értékelésében, hogy a jelenlegi globális részvénypiaci visszaesés történelmi távlatú visszatekintésben meglehetősen csekély. Jóllehet az S&P 500-as index január 26-a óta hozzávetőleg 4 százalékot esett, de még mindig 3 százalékkal az idei év induló szintje felett jár, és csaknem 25 százalékkal haladja meg a tavalyi év elején mért értéket. Az elemzők szerint mindezek alapján az elmúlt héten végbement korrekció "aligha ad okot pánikra".

Történelmi összehasonlításként - utalva arra, hogy épp most történt váltás a Federal Reserve élén - az elemzőház kiemeli, hogy 1987 októberében az amerikai részvényidexek mintegy 35 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint 1987 augusztusában, amikor Alan Greenspant beiktatták a Fed elnöki tisztségébe.

A Capital Economics londoni elemzői hangsúlyozzák azt is, hogy az amerikai gazdaság csaknem teljes foglalkoztatottsággal működik, és ebben a környezetben a Fed számára nehéznek bizonyulna a további monetáris szigorítási ciklus leállításával támogatást nyújtani a részvénypiacoknak. Ha így tenne, azzal megkérdőjelezné elkötelezettségét az árstabilitás mellett, és potenciálisan még magasabbra hajtaná a kötvényhozamokat, aminek már negatív reálgazdasági hatásai lehetnének - fejtegetik a londoni elemzőház szakértői.

Az elemzők nincsenek meggyőződve arról, hogy a mostani tőzsdei visszaesés nagyobb mértékű korrekció kezdete lenne, mivel a reálgazdasági alapmutatók egészségesek, a "bear" piacok viszont tipikusan az amerikai gazdaság recessziói előtti időszakokban szoktak kialakulni.

A nemzetközileg elfogadott tőzsdei meghatározás szerint - amely a tartós felfutást a bikával (bull), a hosszas lejtmenetet a medvével (bear) jelképezi - a "bear market" állapot akkor áll be, ha a vizsgált részvényindexek a megelőző csúcspontról az időszaki kilengésektől függetlenül, folyamatszerűen, hosszabb idő alatt legalább 20 százalékot esnek - írta az MTI tudósítója.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!