A május elejétől egyre erősödő globális piaci lejtmenettel párhuzamosan a tőkepiacok változékonyságát leképező VIX Index a korábbi 18,44-es értékről 40,9-re - a tavaly március eleji szintre emelkedett - néhány nap leforgása alatt, és a mutató jelenleg is 86 százalékkal magasabban áll a legalacsonyabb április közepi 15-ös szintnél. Ez arra utal Pillár szerint, hogy a felszínen optimista, de valójában rendkívül sérülékeny gazdasági környezettel állunk szemben.

A devizapiacokon az euró dollárral szembeni árfolyama a korábbi 1,2620-as értékről a tegnap hajnali bejelentés hatására hétfőre mintegy 2,5 százalékot emelkedett, mostanra azonban újra visszatért az 1,2678-as szint környékére. A devizapár esetében Pillár szerint nem történt trendforduló az euró/dollár árfolyam vonatkozásában, inkább csak a korábbi begyorsuló esést váltotta fel egy lassabban ereszkedő szakasz.


A Generali szerint a következő hónapokban a piaci szereplők sokkal bizonytalanabbak lesznek a jövőbeli folyamatokat illetően, hiszen továbbra is nyitott kérdés marad, hogy az Európai Unión belül súlyos fiskális gondokkal küzdő országoknak, hogyan valósul meg a gazdasági konszolidációja, milyen módon fogják visszaszorítani a hiányukat.


Emiatt a Generali nem tartja valószínűnek, hogy a május elejéig több mint egy éve tartó, felfelé ívelő pálya a részvénypiacokon tovább folytatódhat az elmúlt napokban tapasztalt drasztikus eséseket követő korrekció után.


A magyar gazdasági folyamatok alakulása nemzetközi szinten jelenleg nincsen előtérben, s mivel az államkötvények nagy része továbbra is magyar befektetők kezében van, ezért Pillár szerint nem várható, hogy a költségvetési hiánycéllal kapcsolatos bizonytalanságok nagymértékben alakítanák a kötvénypiaci folyamatokat a közeljövőben. A Generali emiatt a 10 éves lejáratú államkötvényre vonatkozóan az év végére 6,50-es hozamszintet vár.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!