Az olasz választási eredményekkel kapcsolatos hírek, illetve a kommentárok szeirnt kialakult politikai patthelyzet miatt ez euró/dollár keresztárfolyama a fő mozgatóerő. A magyar deviza a kedd késő délutáni helyzethez képest gyengébb szinteken kezdte a napot, amiben az olasz helyzet mellett benne van az az értesülés is, hogy Matolcsy György MNB-elnöki jelölése biztos. Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizapiaci üzletkötője szerint az euró/forint kurzusa már kétszer tesztelte a 295-ös szintet, de ez elég erős szintnek bizonyult eddig. A szakember szerint mindenki arra vár, hogy elpattanjunk, de eddig még ez nem történt meg, aminek az oka az lehet, hogy - ahogy a Morgan Stanley is írta - Matolcsy kinevezését a piacok valószínűleg már túlárazták.

Ruzsonyi szerint kedden a forint 294,10 és 295 közötti szűk sávban mozoghat, de az olasz hírek miatt könnyen lehet 30-4 ponots ugrás is ez euró/dollár árfolyamában, ami a magyar deviza árfolyamára is kihat. Emellett árfolyammozgató hatása lehet még a keddi MNB kamatdöntésnek is, bár itt sem számít meglepetésre a piac, szinte biztosra vehető a 25 bázispontos kamatvágás.

Az eurót fél 11 körül 294, a dollárt 224,84, a svájci frankot 241,89 forinton jegyezték, 1,3080 dolláros euróárfolyam mellett.

Az olasz 10 éves kötvények hozama több mint 36 báziponttal 4,85 százalék ugrott, de Bloomberg szerint a hatás átterjedt a perifériára is, a spanyol hozamok is 32 bázisponttal 5,49 százalékig szaladtak.

Az olasz belpolitikai patthelyzet a csődkockázati felárakon is látszik: az 5 éves olasz cds-felár 45 bázisponntal 290-re emelkedett, míg a spanyol 35 bázisponttal 291-re nőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!