A politikailag és gazdaságilag stabil országokban növekedni szeretnének, és a más bankoknál eladó portfóliók felvásárlását sem zárta ki Sevelda. Magyarországot nem sorolta ide a bankvezér - írja a Portfolio.hu a Reuters tudósítása alapján. A lengyel leány eladása a svájcifrankhitelek külön jogi egységbe csomagolásával folytatódhat. Ahogyan év elején bejelentették, a Raiffeisen Bank International a CET 1 tőkemutatóját a második negyedév végi 10,7 százalékról 12 százalékra szeretné növelni 2017 végére, ezért a 2015-ös eredmény után egyáltalán nem, a 2016-os után kevés osztalékot fizetnek.

Ameddig a tőkemutatónk nem éri el a 12 százalékot, addig az osztalékfizetési javaslatunk alacsony marad - szögezte le Karl Sevelda, az RBI vezérigazgatója.

Sevelda hozzátette, hogy nem elégedetlen a banki idei teljesítményével és a szerkezetátalakítási terv előrehaladtával. A bank lengyelországi leányának (Polbank) eladása a magas svájcifrankhitel kitettsége miatt akadozik, a kormányzati mentőcsomag miatt várható veszteségek elriasztottak egy spanyol és egy francia bankot a Polbank megvételétől. A tervek szerint a frankhiteleket egy elkülönített jogi egységbe viszik át, a Polbankot így már el lehet adni.

Úgy gondoljuk, ha kettéválasztjuk a bankot, jobb árat tudunk kialkudni. A (vasárnapi) választások után relatíve hamar meglépjük ezt - árulta el Sevelda.

Bár a szerkezetátalakítási terv részeként megválnak egyes eszközeiktől, a politikailag és gazdaságilag stabil országokban, mint Szlovákia, Csehország, Románia vagy Bulgária, növekedni szeretnének. Alapvetően organikus növekedést terveznek, de figyelik az eladóvá váló portfóliókat. A horvát frankhitelek kunásítása miatti 60 millió eurós veszteségeket Sevelda fájdalmasnak nevezte.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!