Az Investor Intelligence felmérése szerint az Egyesült Államokban 16,5 százalékosra csökkent a pesszimista hírlevél írók aránya, ez hosszú évek óta - pontosabban a 2007 őszi piaci csúcs óta - a legalacsonyabb érték. Az emelkedést várók aránya eközben némileg csökkent, az egy héttel korábbi 50 százalékos szintről 48,4 százalékra. Ezzel a Bull/Bear aránya valamelyest csökkent ugyan, 2,93-ra azonban még mindig olyan tartományokban mozog, mint az előző hosszpiac tetején, 2007 nyarán és őszén. Mivel a részvénypiacok a "félelem falán" szeretnek egyre feljebb és feljebb kapaszkodni, az ellentét analízisben hívők szerint nem jó jel, ha túl kevés a szkeptikus és túl sok az optimista a részvénypiacon, mivel ez arra utalhat, hogy aki érdemesnek tartotta beszállásra a tőzsdét, az már beszállt.

Persze vannak más hangulatindexek is az Egyesült Államokban, az AAII, az amerikai kisbefektetői szövetség legújabb felmérése - amely az előbbinél általában jóval volatilisebb képet mutat - szerint például 1,7 százalékponttal, 35,4 százalékra nőtt azon kisbefektetők aránya, akik a következő hat hónapban csökkenést várnak a részvénypiacon. Az optimisták aránya is nőtt, 42,7 százalékra az egy héttel korábbi 41,6 százalékról. Mindkét tábor növekedése a stagnálást várók csökkenése mellett következhetett be. A bikák és a medvék aránya egyaránt hosszú távú átlaguk felett tartózkodik jelenleg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!