A világ pénzpiacain nagy érdeklődéssel várt tanácskozás után a BOJ közölte, hogy a jövőben nem a monetáris bázis - vagyis a készpénzállomány, a jegybanki tartalék és az egynapos betétek összege - lesz pénzügypolitikájának a középpontjában, hanem a hozamgörbe: a központi bank elsősorban hosszú lejáratú kötvényeket vásárol; szeretné a tízéves japán államkötvény hozamát a jelenlegi zéró szint körül tartani.

A japán jegybank egyúttal közölte: folytatja a gazdaságélénkítő célú, átszámítva nagyjából havi 65 milliárd dolláros kötvényvásárlásokat, amíg nem teljesül a 2 százalékos inflációs cél. A laza monetáris politika folytatása jó hír a részvénypiaci befektetőknek.

A jegybanki bejelentés után "kilőtt" a japán tőzsde; az irányadó tokiói index, a Nikkei-225 16 ezer 500 pont közeléből egy órán belül csaknem 16 ezer 800 pontig erősödött. Ez majdnem 300 pontos, több mint 1,70 százalékos emelkedés az előző naphoz képest.

Az amerikai dollár árfolyama egyhetes csúcsra, 102,67 jenre kapaszkodott föl.

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!