A távközlési csoport az első félévben 286,1 milliárd forint árbevételtért el, ez alig marad el az elemzői várakozásokban szereplő 286,8 milliárd forinttól és 4 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A társaság 97,8 milliárd forintnyi EBITDA-t termelt, ami 1,4 milliárd forinttal magasabb a konszenzusnál, s 20 százalékkal alacsonyabb a tavalyi első félévesnél. Ugyanakkor a távközlési adó, a SEC-kel való megegyezés miatt képzett 11,5 milliárd forintos céltartalék és a leépítési költségek hatásai nélkül számolt EBITDA enyhe növekedést mutat, 123,3 milliárd forint a tavalyi 119 milliárd forint után. A működési eredmények halványan, 200 millió forinttal alacsonyabbak az elemzők által vártnál, a 49,78 milliárd forint, ez 30 százalékos elmaradást jelent 2010. első félévéhez képest. A nettó eredmény gyakorlatilag a konszenzusnak megfelelő, 19,5 milliárd lett, ami több mint 12 milliárd forintos csökkenés 2010-hez képest.


A gyorsjelentéshez fűzött kommentárjában Christophet Mattheisen elnök vezérigazgató megerősítette - meglehetősen óvatosan optimistán fogalmazva - a társaság idei terveit:

"Az év második felét illetően azonban óvatosak vagyunk, és arra számítunk, hogy a kedvezőtlen gazdasági környezet következtében továbbra sem nő a háztartások szabadon elkölthető jövedelme, és az év vége felé közeledve várhatóan a versenykörnyezet is erősödik majd. A Hoppá díjcsomagra váltók száma változatlanul magas, azonban ahogyan már korábban is jeleztük, a pozitív megtartó hatáshoz az egy előfizetőre jutó árbevétel csökkenése társul. A második félévben
egyes költségsoraink is várhatóan emelkednek majd, mint például a júliustól életbe lépő béremelések következtében a személyi jellegű költségek. A működéshez kapcsolódó EBITDA első félévi kismértékű emelkedése ellenére 2011. teljes évre továbbra is a működéshez kapcsolódó EBITDA 4-6 százalékos csökkenésére számítunk, igaz jelenleg úgy látjuk, hogy a csökkenés mértéke a sáv optimistább feléhez lesz közelebb. Változatlanul fenntartjuk azonban a 3-5 százalékos bevételcsökkenésre és az 5 százalékos beruházás-csökkentésre vonatkozó céljainkat"- áll a jelentésben.

Az árbevétel csökkenésének fő oka a jelentés szerint az, hogy a hangalapú vezetékes és mobil bevételek minden országban, ahol a társaság működik, csökkentek és alacsonyabbak lettek a magyarországi rendszerintegrációs és információtechnológiai szolgáltatásokból származó bevételek. Ezt csak részben tudta ellensúlyozni a TV és mobilinternet szolgáltatások bevételeinek növekedése. A forint erősödése is kedvezőtlenül hatott, hiszen macedón és montenegrói leány forintban számolt forgalma így kisebb lett.

Az EBITDA ráta 34,2 százalékra csökkent a tavalyi első féléves 41,1 százalékról, azonban az egyszeri tételeket figyelmen kívül hagyó EBITDA hányad már 43,1 százalékot mutat, ami javulást jelent. A működéshez kapcsolódó EBITDA ráta javulása a személyi jellegű és az egyéb működési költségekben megmutatkozó költségcsökkentési intézkedéseknek, valamint a készüléktámogatások csökkenésének köszönhető. Mindezek mellett az idei első féléves eredményekre kedvező hatással volt a magyarországi ingatlanértékesítésekből származó, az első negyedévben már elszámolt 1,4 milliárd forint nyereség is.

Az üzleti tevékenységből származó nettó cash flow 92,4 milliárd forintról 95,5 milliárd forintra nőtt. A jelentett EBITDA csökkenését ellensúlyozta a működőtőke javulása, ami annak köszönhető, hogy a telekommunikációs különadó az első félévre lekönyvelésre került, azonban a kifizetése csak júliusban történt meg (a második félévre
vonatkozó adót októberben fizetjük). A működőtőke javulásához az SEC-kel létrejövő elvi megállapodásra tekintettel képzett céltartalék és a lejárt kinnlevőségek csökkenése is hozzájárult - áll a jelentésben. A beruházás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba (CAPEX) 9,5 milliárd forinttal, 26,7 milliárd forintra
csökkent 2011. első félévben 2010 azonos időszakához képest.

A nettó adósságállomány a 2010. június végi 297,4 milliárd forintról 2011. június végére 295,1 milliárd forintra csökkent. A nettó eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak az összes tőkére vetített aránya) 2011. június végén 35,1 százalékos volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!