A bevételek minimális csökkenéséről számolt be az IBM a negyedik negyedévre az előző év azonos időszakához viszonyítva - derül ki a társaság gyorsjelentéséből. A hardverértékesítések bevételei ötödik negyedéve folyamatosan csökkennek év/év alapon, a lezárt negyedévben 0,7 százalékkal hanyatlottak. A technológiai szolgáltatások bevételei 1,6%-kal, az üzleti szolgáltatások bevételei pedig 3,2 százalékkal estek, az egyedüli szegmens, ahol bevételnövekedést ért el a cég, az a szoftverértékesítések voltak. A divízió 3,5 százalékos bevételnövekedést könyvelhetett el.

A gyorsjelentés főbb pontjai:

  • A bevételek csökkentek a negyedévben év/év alapon, az egyes üzletágak közül csak a szoftverértékesítési bevételek növekedtek.
  • A vállalat stratégiája, miszerint a magasabb marginnal értékesíthető termékek felé fordul, javulást eredményezett a profitabilitásban
  • Az idei évre az elemzői konszenzusnál valamivel kedvezőbb várakozásokat fogalmazott meg a menedzsment.

A regionális megoszlást tekintve a fejlődő piacok húzták elsősorban az értékesítéseket, a cég úgynevezett "növekedési piacain", amely tartalmazza a brazil, a kínai, az orosz és az indiai értékesítéseket, 7 százalékkal ugrottak a bevételek. Amerikában, az IBM legnagyobb piacán stagnáltak a bevételek, az EMEA-régióban 5 százalékkal csökkentek, míg Ázsiában 4 százalékos volt a növekedés dinamikája.

A bevételek jövőbeli alakulása szempontjából fontos megrendelésállomány emelkedett a negyedik negyedévben: a harmadik negyedévi 138 milliárd dollárról 140 milliárd dollárra nőtt.

"A negyedik negyedéves és az egész éves teljesítményünket is a stratégiai növekedési területek segítették, mint a növekedési piacok, az analitika és a cloud computing, amelyek a magasabb hozzáadott értékű üzletágak felé tolja el az üzletmenetet" - nyilatkozta az IBM elnöke és vezérigazgatója, Ginni Rometty. A bruttó fedezeti szint az egy évvel korábbi 49,9 százalékos szintről 51,8 százalékra emelkedett a negyedévben.

Mi várható?

Az idei évre részvényenként 16,7 dolláros nyereséget vár a menedzsment, ami valamivel optimistább, mint a piaci várakozás, a Thomson Reuters konszenzusa szerint ugyanis 16,63 dolláros profitra számítottak. A vezetőség hozzátette, hogy jó úton halad ahhoz, hogy teljesítse a 2015-re kitűzött célt, ami részvényenként 20 dolláros EPS.

A várt feletti profit és a kedvező menedzsment-várakozások hírére pozitívan reagáltak a befektetők, az IBM árfolyama 4 százalékkal emelkedett a zárás utáni kereskedésben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!