Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A portfolio.hu által készített konszenzus szerint az elemzők 155,4 milliárd forint negyedéves tisztított eredményre számítottak, a visszaesést az árfolyamhatásokkal indokolták.

A Mol-csoport első negyedévi teljesítménye azonban csak forintban számolva mutat gyengülést. A Mol nemzetközi vállalatként pénzügyi várakozásait és céljait dollár alapon közli, az árfolyammozgások miatt pedig a 2018. január-márciusi időszakban a társaság 625 millió dollár EBITDA-t ért el, ami 2 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest. A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült pénzügyi gyorsjelentés szerint az olajkonszern idei első negyedéves, újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított EBITDÁ-ja 6,2 milliárd forinttal több a 2017. negyedik negyedévében elért 151,9 milliárd forintnál.

Az értékesítés nettó árbevétele 1001 milliárd 968 millió forint volt az első három hónapban, amely 46,67 milliárd forinttal haladta meg a 2017. első negyedévi 955,3 milliárd forintot.

Jó alapok

A jelentés idézi Hernádi Zsoltot, az olajipari vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki szerint az első negyedévben magas bázisról sikerült tovább növelni a vállalatcsoport EBITDA-ját, ami igazolja a társaság rugalmas, integrált üzleti modelljének sikerességét, továbbá jó alapot teremt ahhoz, hogy idén is sikeres évet zárhassanak és folytassák a vállalat stratégiai átalakítását. Hozzátette, hogy az olajárak emelkedése valamint a regionális kereslet bővülése, és így a kutatás-termelési és fogyasztói szolgáltatások üzletágak kiemelkedő eredménynövekedése ellensúlyozták a finomítói és petrolkémiai árrések csökkenése okozta alacsonyabb feldolgozás-kereskedelem (downstream) eredményét.

Az első negyedévben a Mol-csoport speciális tételek nélküli EBITDÁ-ja 154,3 milliárd forintot ért el, ami 36,8 milliárd forinttal csökkent az előző év első negyedévi bázisnál, ami 191,1 milliárd forint volt. A vállalatcsoport nettó profitja a tavalyi év azonos időszakához képest dollárban számolva 85 millió dollárral, 238 millió dollárra csökkent, azaz mintegy 60,3 milliárd forint volt. A kutatás-kitermelés (upstream) üzletág speciális tételek nélküli EBITDÁ-ja 72,5 milliárd forintra nőtt az első negyedévben, amely 14,3 százalékkal több az egy évvel korábbinál és mintegy 25 százalékkal magasabb az előző negyedévi szintnél. A szegmens növekedését a cég az emelkedő olajárakkal, a magasabb termeléssel és az alacsonyabb költségekkel indokolta. A jelentés szerint az átlagos napi termelés elérte a 110 ezer hordó egyenértéket.

Több üzemanyag fogyott

A feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletág az idei első negyedévben 55,2 milliárd forintos tiszta újrabeszerzési árakkal becsült EBITDÁ-t ért el, ami 38,9 milliárd forintos visszaesés 2017 első három hónapjához képest. A csökkenés azzal magyarázható, hogy a petrolkémiai és a finomítói árrések is visszaestek, amihez az olajárak további emelkedése, valamint a karbantartási munkálatok is hozzájárultak.

A gáz midstream (gázszállítási üzletág) 1,12 milliárd forintos emelkedést könyvelt el az előző év azonos időszakához képest a 21,57 milliárd forintos speciális tételek nélküli EBITDA alapján. A tavaly már különálló üzletágként bemutatott fogyasztói szolgáltatások szegmens EBITDA eredménye 20,45 milliárd forint volt, ami 4,5 milliárd forintos bővülést jelez a bázis időszakhoz viszonyítva.

A Fogyasztói Szolgáltatások szegmens eredménye mögött az erősödő üzemanyag eladás, és a töltőállomásokon forgalmazott egyéb termékek keresletének emelkedése áll. Az üzemanyag fogyasztás 3 százalékkal nőtt a kelet-közép-európai régióban a tavalyi évhez képest, kedvező külső környezetet teremtve ezzel az üzletág számára - olvasható a társaság jelentésében.

Csökkent az eladósodottság

A Mol-csoport 50,4 milliárd forint működési cash-flowt ért el az első negyedévben, a tavalyi év azonos időszakban elért 39,9 milliárd forint után. Az eladósodottsági mutatók 2018 első negyedévében csökkentek, a nettó eladósodottság 17,7 százalékra mérséklődött az egy évvel korábbi 24,1 százalékról.

A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír csütörtöki záróára 2958 forint volt, míg az elmúlt egy évben 3350 és 2575 forint között mozgott.

A fotó forrása: Mol Nyrt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!