Az emelkedő olajáraknak citybeli szakértők szerint eltérő hatásaik lesznek a felzárkózó térség gazdaságainak pénzügyi helyzetére.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, amely rendszeres olajpiaci elemzéseket is közöl, pénteki helyzetértékelésében azt írta, hogy számításai szerint több mint egymillió hordó napi nyersolaj-kínálat esett ki a líbiai felkelés okozta leállások miatt, ráadásul rövid szállítási távú, "light sweet" típusú, vagyis a legmagasabb minőségű olajpárlatok gyártására alkalmas, alacsony kéntartalmú könnyűolajról van szó.

A ház szerint ezt ugyanilyen minőségben jelenleg "semmivel nem lehet pótolni", mivel nincs a piacon napi egymillió hordó kínálati felesleg rövid szállítási útvonalú, "light sweet" típusú nyersolajból.

A Barclays Capital elemzése szerint a líbiai olaj legfőbb felhasználói az európai finomítók, és a rövid szállítási útvonal miatt az ellátási láncban igen kevés a tartalék.

Azok a tartályhajók, amelyek éppen berakodnak, még talán el tudják hagyni a líbiai kikötőket. Utána azonban a biztonsági és biztosítási aggályok, valamint a tulajdonjogi és fizetési bizonytalanságok miatt - amelyek elsősorban a központi kormányzat ellenőrzése alól kikerült keleti olajkikötőkkel kapcsolatban merülnek fel - a líbiai export valószínűleg leáll, vagy legalábbis súlyos mértékben visszaesik, akkor is, ha jelenlegi vezetés a helyén marad, de akkor is, ha nem - jósolták pénteki helyzetelemzésükben a Barclays Capital londoni iparági szakértői.

A ház által felvázolt forgatókönyvek szerint ugyanis, ha az eddigi rezsim "túlélné" a felkelést, abban az esetben "meglepő lenne", ha a líbiai exportra nem rónának ki szigorú szankciókat, amelyek révén a líbiai nyersolaj hosszabb időre eltűnne a piacról.

Ha azonban a rezsim végül megbukik, az jelentős bizonytalanságot okozna a továbbiakkal kapcsolatban, beleértve az ország területi integritásának fenntarthatóságát is, vagyis ebben az esetben sem lehetne számítani arra, hogy a líbiai olajipari visszatér korábbi stabil állapotába - áll a Barclays Capital pénteki elemzésében.

Teljesen leállhat a líbiai export

A cég szakelemzőinek "köztes" forgatókönyve a polgárháború kirobbanása. A Barclays Capital szerint, ha ez bekövetkezik, akkor a líbiai olajexportot egyszerre fenyegetnék külső szankciók és a hazai olajipari infrastruktúra esetleges súlyos károsodásának kockázatai.

A ház szerint mindebből az a következtetés vonható le, hogy a líbiai olaj nagy valószínűséggel hosszabb ideig legfeljebb korlátozottan lesz hozzáférhető, de teljesen le is állhat az export.

A Barclays Capital szerint a legkedvezőbb forgatókönyv az lenne, ha "a rezsim gyorsan berobban", és "a még csak sarjadzó" belső ellenzék rövid időn belül konszenzusra jut a továbbiakról. Az idő haladtával azonban a kedvező kimenetelű forgatókönyvek esélyei egyre halványulnak - vélekedtek a cég londoni elemzői.

A Barclays Capital a pénteki elemzésben fenntartotta azt a prognózisát, hogy a Brent globális nyersolaj-alaptípus hordójának egész éves átlagára az idén 91,0 dollárra emelkedik a tavalyi 80,3 dollárról, 2015-ben pedig már 135 dollár lesz.

Egy másik nagy befektetési csoport, a Bank of America-Merrill Lynch londoni globális befektetési kutatórészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piaci szakértői pénteki elemzésükben az általuk feltételezett 115 dolláros idei egész évi átlagos nyersolajárra, és az azt kísérő stagflációra - vagyis alacsony növekedés melletti magas inflációra - alapozva dolgoztak ki makro-forgatókönyveket a tágabb értelemben vett felzárkózó piaci térség pénzügyi helyzetére.

Oroszország és Kazahsztan nyerhet

A cég szerint Oroszország és Kazahsztán - jelentős olajexportja révén - "a viszonylagos nyertesek" közé tartozna, ugyanakkor "különböző mértékben ugyan, de mindenki más veszítene". 

A ház szerint a vizsgált felzárkózó piaci gazdaságok közül Törökország szenvedné meg a leginkább az ennyire magas nyersolajárat, tekintettel máris nagy folyómérleg-hiányára. Emellett a török hazai kereslet erőteljes élénkülése miatt egyszerre érvényesülnének keresleti és költségoldali inflációs nyomások.

Magyarországon ugyanakkor a BofA Merrill Lynch Global Research londoni elemzői szerint az idei növekedési és finanszírozási kilátásokat "kipárnázzák" a különböző költségvetési intézkedések, köztük a személyi jövedelemadó csökkentése, amely a hazai fogyasztást élénkítheti, valamint "a nyugdíjreform visszafordítása", amelynek nyomán a GDP-érték 10 százalékának megfelelő összeghez jut az államkassza.

A magyarországi infláció valószínűleg "megugrana" a magas olajár miatt, mivel a magyar fogyasztói inflációs kosárban 10 százalékos az energiahordozók súlya, és ez növelné a másodlagos inflációs hatásokkal kapcsolatos aggodalmakat is, tekintettel az egyébként is makacs inflációs várakozásokra.

A márciustól új összetételű monetáris tanács azonban "nagyobb összhangban lesz a kormánnyal", és a jegybanki alapkamat az eddigi 0,75 százalékpontnyi emelés után az idén már várhatóan szinten marad, a gazdaság idei finanszírozása pedig "nem jelent gondot" - jósolták pénteki forgatókönyvükben a BofA Merrill Lynch Global Research citybeli szakelemzői.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!