Nem shortolták tovább az OTP-t

Az április eleji nagy shortzárási hullám után stagnálást mutat az OTP shortok száma az Egyesült Államokban.
NAPI, 2011. május 12. csütörtök, 10:35
Fotó: Napi.hu

 

Megtorpant az OTP részvényekre nyitott shortok számának drasztikus csökkenése az amerikai intézményi befektetők körében - derül ki a legfrissebb adatokból. Míg április első két hetében mintegy 1,7 millió darab OTP részvényre nyitott short pozíciót zártak le ezek a befektetők, addig április második felében már mintegy 20 ezer darabbal emelkedett a részvény árfolyamesésére játszó pozíciók nagysága.

A valamivel több, mint 4 millió darab részvényre nyitott shortállomány még mindig nagyon alacsonynak tekinthető, ugyanakkor intő jel is lehet, két okból is. Egyrészt kevés shortos egy részvényben sérülékennyé teszi lefelé az árfolyamot, másrészt arra is utal, hogy a részvény kedvező tavaszi teljesítménye jórészt az eladási pozíciók zárásának volt köszönhető.

 

 

Az amerikai intézményi befektetőknek 2008 nyara óta kell rendszeresen közzétenniük többek között a pénzügyi vállalatok részvényeire nyitott short pozícióik nagyságát. A válság csúcsán, 2009 márciusában tetőzött az OTP részvényekre nyitott shortállomány, akkor közel 13 millió darabra volt nyitott eladási ügylet, ami a bank hivatalosan közkézhányadnak számító részvényeinek 6,2 százalékát jelenti.

Innen folyamatosan csökkent az állomány egészen 2010 tavaszáig, amikor is a Magyarországot Görögögországhoz hasonlító nyilatkozatok után meredek lejtőre került az árfolyam. A nyár végén bekövetkezett újabb tetőzés után ősztől kezdve kisebb nagyobb megszakításokkal folyamatosan csökkent az eladási pozíciók állománya.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK