Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelek szerint a piac már régen beárazta a magyar államadósság leminősítését mind a Moody's, mind az S&P részéről, hiszen egyelőre egyik bejelentés sem vitte újabb mélypontra a hazai deviza árfolyamát ez euróéval szemben. Technikailag a forint helyzete így nem sokat változott az elmúlt hetekben, az árfolyam egy elég széles, 317 és 300 forint közötti sávba szorult, ez a valamivel több, mint 5 százalékos sávon belüli ingadozás, ha nem is kicsi a hazai deviza euróval szembeni történetében, azért nem is szokatlan jelenség a részéről.

A nagyobb képet nézve technikailag igazán jelentős eseményről így akkor lehetne beszélni, ha a sáv két szélét elhagyná az árfolyam, markánsan, ami a jelenlegi volatilitást figyelembe véve nagyjából egy 296 forint alatti, vagy egy 321 forint feletti zárást jelentene az euró kurzusában. Előbbi esetben a forint gyengülő trendjének megfordulását lehetne nagy biztonsággal feltételezni, s további forinterősödést várnai, utóbbi esetben a gyengülő trend folytatódására lehetne számítani, első körben 335-340, majd később a hosszabb távú emelkedő trendcsatorna tetejéig, 350 forint magasságába. Hetes szintet szemlélve az euró még nem törte le meredeken emelkedő trendjét a forinttal szemben, a nyár óta tartó erősödéshez tartó mozgóátlagot teszteli az árfolyam, a trendhez tartozó RSI emelkedő trendje sértetlen.

A grafikonok a Markers grafikonrajzoló programmal készültek

A napi bontású grafikonon jól látszik, hogy a szeptember elejétől indult masszív gyengülő hullámnak vége, az ehhez tartozó mozgóátlag körül mozog az árfolyam, a trendcsatorna viszont letört. Ez azonban nem jelent trendfordulót, csak változást a trendben, az olalazásba váltást. Ez lehet a későbbiekben egy trendforduló előjele is, de lehet egyszerűen a korábbi intenzív mozgást követő konszolidáció is.

Mivel alacsonyabb legitim csúcsot és mélypontot nem sikerült kiépítenie az árfolyamnak, így elsődleges szabályként az érvényben lévő trend folytatódására lehet számítani középtávon, ami további forintgyengülést jelent, jelenleg a technikai elemzés eszköztárát felhasználva erre mutatkozik nagyobb esély. Alacsonyabb mélypont kiépítéséről egy markánsan 300 forint alatti zárásnál lehetne beszélni, ez pedig 296 forint alatti zárásokat jelentene az euró árfolyamában.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!