Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hatalmas kiáramlás volt tapasztalható a külföldi tőzsdék irányába az Egyesült Államokból az év első felében. Összesen 90 milliárd dollárnyi tőke áramlott a befektetési alapokat vizsgáló Lipper adatai szerint az amerikai részvényekből a világ más tőzsdéire, s ennek nagyobbik fele a második negyedévben hagyta ott Amerikát - írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

Az amerikai befektetési alapokból ilyen mértékű, külföldi irányba tartó tőkekiáramlásra utoljára 2015 második negyedévében volt példa. Eközben az első félévben a az MSCI Emerging Markets indexe 17, a Europe Stoxx 600-as index 4,9, az amerikai, S&P 500-as index 8 százalékkal emelkedett az első félév során. Az amerikai részvényekénél gyengébb európai teljesítmény azonban csak látszólagos, a dollár gyengülése miatt ugyanis ha dollárban mérjük  Stoxx 600-as index teljesítményét, az már 13,9 százalékos hozamot mutat.

A feltörekvő piacok jó teljesítménye a hírügynökseg nyilatkozó Brent Schutte, a Northwestern Mutual befektetési igazgatója szerint annak volt köszönhető, hogy jegybankjaik folyamatosan mérsékelték a kamatokat, s devizáik emiatt gyengültek, s ez most segíti gazdaságaik növekedését.

Nagyon nagy a lemaradás

A nagy tőkebeáramlás és árfolyam-emelkedés ellenére a feltörekvő piaci index értéke még mindig 25 százalékkal elmarad 2007-es csúcsától, a Stoxx 600-as indexnél 8 százalék ez az érték, az S&P 500-as index viszont már 50 százaléknál is nagyobb mértékben meghaladja akkori csúcsát.

Jack Albin, a BMO Private Bank szakértője szerint azonban a feltörekvő piaci és az európai indexek tekintetében is új csúcsok várhatóak a következő két évben. Úgy véli, a fellendülés végre elérkezett a világ többi részére, s itt most gyorsabb lesz, mint az Egyesült Államokban. Szerinte az, hogy Amerika eddig az élen járt annak volt köszönhető, hogy a lazítások idején a Fed agresszívabban és gyorsabban lépett.

A Reuters adatai szerint az elemzők jelenleg azt várják, hogy az európai cégek profitnövekedése eléri az 5,8 százalékot a második negyedévben, míg az S&P 500-as index cégeinél 4,6 százalék lehet. Az ázsiai és csendes óceáni térségben eközben 11,5 százalékkal bővülhet a feltörekvő országok cégeinek nyeresége.

Shuttel elmondása szerint cége most arra számítva alakítja pozícióit, hogy a feltörekvő piaci és európai részvények a következő egy-két évben még felülteljesítők maradnak az amerikaiakhoz képest. Ők egyébként már tavaly februárban megkezdték az amerikai részvények, elsősorban az ingatlancégek részvényeit lecserélni külföldi papírokra.

Átmeneti a fellángolás?

Persze vannak olyanok is, akik gyanakvással szemlélik az európai részvények elmúlt időszakban felmutatott jó teljesítményét, s kételkednek abban, hogy a jó teljesítmény kitarthat a következő negyedévben is.  John Praveen, a Prudential vezető befektetési stratégája szerint ugyan a nyereségnövekedés lendülete Európában és a feltörekvő piacokon kitarthat, azonban lesznek gondok bőven ezeken a piacokon. Európában az ECB laza monetáris politikájának lassú szigorítása és az olasz választások okozhatnak gondot.

Az mindenesetre jól látszik, hogy az európai részvénypiac lemaradása hatalmas az amerikaikéhoz képest. A 600 legnagyobb európai cég részvényeinek árfolyammozgását lekövető Stoxx 600-as részvényindex jelenleg 380 pont körül jár, 10 évvel ezelőtt értéke 392 pont volt.

Ehhez képest a 10 évvel ezelőtt 1520 ponton álló S&P 500-as index értéke most 2420 pont felett jár.

Ha dollárban vizsgáljuk a Stoxx 600 teljesítményét, akkor is hatalmas a lemaradás.

Egyelőre még mindig jobb amerikait venni

A két befektetési termék egymáshoz viszonyított teljesítményét vizsgáló RS, azaz relatív erő így néz ki a Stoxx 600-as index dollárban számolt értékének és az S&P 500-as index összehasonlításakor.

Napi.hu

Jól látszik, hogy az Stoxx 600-as index 2008 január eleje óta masszív alulteljesítő trendben van az S&P 500-as indexhez képest. Ebben az alulteljesítő trendben persze voltak olyan, akár több hónapig tartó időszakok is, amikor az európai részvények jobban szerepeltek

amerikai társaiknál, azonban mindez idáig mindig csak átmeneti fellángolásnak bizonyult, a hosszabb távú lefelé tartó trend nem sérült. Egyelőre ilyen átmeneti fellángolásnak tűnik csak az európai részvények február vége óta tartó kiemelkedő teljesítménye, s azon belül az Emmanuel Macron elnökké választását követő nagy európai részvényrally is.

Mint korábban írtuk, a Stoxx 60-as dollárban számolt értékének az S&P 500.as indexszel való elosztásával kapott mutatóban a 0,182-es érték tekinthető vízválasztónak, ennek szignifikáns, 3 százalékkal történő áttörése mutathatná azt, hogy az európai piacok alulteljesítése véget ért, azaz 0,187 feletti értékek. Ehhez képest május végén a mutató 0,183-ról lefordult, ami azt jelezheti, hogy a hosszú alulteljesítésnek egyelőre nincs vége.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!