BUX
38240

Nem sikerült jól a félév az Alteonál

Nagyon sokat romlott a tavalyi évhez képest az Alteo eredménye, a hatékonyságjavító intézkedése kedvező hatását a második félévre ígérik.

Deák Bálint, 2011. szeptember 1. csütörtök, 10:08

A nettó eredmény szinte nullára csökkent az idei első félévben az alteo csoportnál a tavalyi 283 millió forintról. A 2,6 millió forintos nettó profit mellett közel 202 millió forint EBITDA-t termelt a cég hat hónap alatt, ami szintén jóval kevesebb az egy évvel korábbi 436 millió forintnál. Mindez az árbevétel10 százalékos csökkenése mellett valósult meg, ami 2,6 milliárd forintot jelentett június végéig.

Mindez annak tudható be, hogy az árbevétel csökkenésétől kissé elmaradó mértékben, közel 5 százalékkal estek csak a közvetlen költségek. Ennek legfőbb oka a gyorsjelentés szerint az, hogy 2010 első félévében fajlagosan olcsóbb földgázárak voltak, illetve a termeléshez szükséges fenntartási költségek árbevételtől független része nem tudta követni az árbevétel mérséklődését. A két fűtőerőműben ráadásul megváltozott a működési modell. A gazdaságtalanná vált termelő eszközök leállítása ugyanakkor lehetővé tette a kezelő személyzet létszámának csökkentését is, azonban megváltozott körülményekhez való alkalmazkodásnak átfutási ideje is van, amely ideiglenesen rontja a fedezetet. A közvetett költségek nöttek is az első félévben amely leginkább a csoport növekedési célkitűzéseivel magyarázható a jelentés szerint.

Nem volt könnyű ugyanakkor a külső környezet sem a cég számára. Az első félév energetikai szabályozási szempontból viszonylag változatosan, az új jogszabályokra való várakozásokkal telt - írja az Alteo. A kogenerációs erőművek nagy része kikerült a KÁT rendszerből már 2010 végétől, másik részük 2011. június végéig még a KÁT rendszerbe termelt, de csökkentett 85 százalékos átvételi áron, mint például az ALTEO soproni erőműve. A győri erőmű esetében ez azt jelentette, hogy az átlagos villamos energia értékesítési ár 2011 első félévében közel 35 százalékkal esett vissza a tavalyi hasonló időszak átlagos értékesítési árához képest. Így ezeknek az erőműveknek jelentős kihívás volt a villamos energia szabad piaci értékesítésére való felkészülés mellett, a korábbi villamos energia termelés vezérelte működési modell átalakítása.Ennek érdekében, a két fűtőerőmű (győri és soproni) esetében hatékonyság növelő, modernizáló beruházásokat végeztek, illetve költségcsökkentési intézkedések dolgoztak ki. A hatékonyságjavító lépések pozitív hatása az év második felétől kezdődően tud teljes egészében érvényesülni, így egyebek mellett a győri és soproni fűtőerőművek hatásfoka várhatóan mintegy 10 százalékkal javulhat az előző évhez képest - olvasható a gyorsjelentésben. További kihívást jelentő körülményként jelentkezett, hogy a távhő értékesítési árak 2011 első félévében is a már tavaly befagyasztott szinten rögzitették, aminek feloldása az őszi fűtési idényben várható. Ezekben a szabályozási hatásoktól függő időszakban különösen fontos a minél hatékonyabb működés, ennek biztosítása érdekében közel 300 millió forintos beruházás keretében korszerűsítették a kogenerációs termelő eszközöket.A portfólió másik részét adó megújuló energiaforrást kiaknázó erőműveket természetesen nem érintették a kogenerációs szektort hátrányosan befolyásoló időszaki változások. Így a kialakított diverzifikációnak köszönhetően az arányaiban egyre növekvő megújuló portfólió enyhítette a kogenerációs elemek tavalyi azonos időszakhoz képest csökkent eredményességét, és a csoport eredményének egyre nagyobb részét biztosítja - írja az Alteo a gyorsjelentésében.