Nem szűnik a válság, nem javul a forint

Bár a múlt hét elején úgy tűnt, erőre kapott a forint, ez a tendencia kérészéletűnek bizonyult. Nem szűnik ugyanis a válság - sem itthon, sem külföldön. Az állampapírok ugyanakkor kelendőnek bizonyultak az újra megrendezett kötvényaukciókon is, de csak azért, mert olcsók és viszonylag csekély tételűek voltak.
Ádám Zsigmond, 2009. február 16. hétfő, 11:08
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke.

A múlt hét elején még úgy tűnt, biztonságos távolba került a 300 forintos euró réme, azonban a hét végére ismét reálissá vált a veszély - a 290 forintos hét eleji szint ugyanis ekkorra ismét 298-ra emelkedett. A kilátások bizonytalanok, ahány szakember, annyiféle vélemény, egyetértés általában továbbra is csak abban van, hogy a régiós hatások, illetőleg a kockázatvállalási hajlandóság sűrű és gyakran hirtelen változásai mozgatják leginkább a piacot.

Nem látszik továbbra sem a kiút a válságból, sem itthon, sem külföldön - ez pedig nem túl biztató jel az árfolyam szempontjából. A kamatszint nálunk igen magas, persze lehetne még emelni (más kérdés, hogy egy csökkentési sorozat után ez nem zavarja-e meg a piacot), a nagyobb baj az, hogy korántsem vehető biztosra az árfolyamjavító hatás. Ennek hiányában pedig nem biztos, hogy értelme lenne a dolognak.

Bőséges volt a kereslet a heti állampapír-aukciókon, igaz, a hozamok ettől nem estek, sőt érezhetően emelkedtek. A kereslet tehát kizárólag olyan árszinten jelentkezik, amelyen a befektetők úgy érzik, jelentős kockázati prémiumot tehetnek zsebre. Szükségük is van erre, hiszen az árfolyamkockázat a horribilis euróárjegyzés ellenére ilyen vérzivataros időkben szükségképpen nagynak tekinthető. Semmi akadálya annak, hogy a vevők érvényesítsék érdekeiket, a kínálat ugyanis értelemszerűen erős lesz a közeljövőben, hiszen kompenzálni kell az elmúlt időben elmaradt kötvénykibocsátásokat.

A múlt hét nagy eseménye éppen ez volt, azaz a kötvényaukciók újbóli beindulása. Ráadásul rögtön három sorozatból dobtak piacra papírokat, igaz, mindegyikből csekély, mondhatni teszt jellegű mennyiségben. A legrövidebb, azaz a hároméves kötvénynél volt a legmerészebb a kibocsátó, ám ez is csak 10 milliárdos tételt jelentett, a másik két (öt- és tízéves) sorozatból csupán 5 milliárd forintnyi került kalapács alá. Így aztán nem is csoda a siker, már ha annak lehet nevezni, hogy ezek a kis tételek jelentős hozamemelkedés árán csont nélkül elkeltek.

A hozamok mondhatni siralmasan alakultak: a hároméves papír 11,37 százalékos átlagot produkált, az ötéves 10,78-at, a tízéves pedig 9,9-et. Komoly előzetes bizonytalanságot észlelhetünk abból, hogy a maximum a hároméves sorozat esetében 12 ponttal haladta meg az átlagot. A törpe tételekben aukcióra bocsátott másik két sorozatnál a különbözet 5 bázispont volt.

A tapasztalatokat persze a kibocsátó pozitívan értékeli, a kötelező kincstári optimizmus azonban aligha hatja meg a tételnagyságokra is odafigyelőket, akik legfeljebb annyit szűrhetnek le az adatokból, hogy van valamiféle kereslet valamiféle áron a magyar államkötvények iránt. Igaz, ez is nagy dolog annak fényében, hogy ismét egyre több szó esik külföldön az országot fenyegető esetleges fizetésképtelenségről. Kötvényügyben az igazság a kereslet elégséges voltáról akkor lenne meggyőző, ha ismét rendszeressé válnának az aukciók. Ez azonban azzal a kockázattal is járhat, hogy esetleg az derül ki, még sincs elégséges kereslet a normál mennyiségben kibocsátott papírok iránt, ami viszont marketingszempontból aligha tenne jót a piacnak.

A kötvényaukciók ellenére - pláne az említett problémák mellett - a rövid futamidejű forrásokról sem mondhat le a kibocsátó ezekben az ínséges időkben, ezért is volt a múlt heti palettán likviditási kincstárjegy is. Bár potenciális vevőkben nem volt hiány, a 9,72 százalékos aukciós átlaghozam a jegybanki alapkamat közeli csökkenésével kapcsolatos remények teljes elmúltára utal, az átlagnál 13 ponttal magasabb maximális hozam pedig arra, hogy a vevőknek koránt sincs egyeztetett árstratégiájuk és egyébként igen árérzékenyek.

Még jobban mutatja a kamatszinttel kapcsolatos várakozásokat az igen hasonló hozamú (9,73 százalék, 7 ponttal magasabb maximummal) három hónapos papír, hiszen ez az aukciós piac stabil szereplője, azaz ezen instrumentumból szigorúan hetente van aukció. A megelőző héthez viszonyítva a hozamszint 59 ponttal volt magasabb, ami fölöttébb komoly emelkedést jelent.
Igen bizonytalan a jövő most a forint és az állampapírpiac szempontjából egyaránt, optimista prognózisokat szinte senki nem mer felvállalni, ami a jelenlegi helyzetben teljességgel érthető.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK