A Napi Gazdaság cikke.

A múlt hét elején még úgy tűnt, biztonságos távolba került a 300 forintos euró réme, azonban a hét végére ismét reálissá vált a veszély - a 290 forintos hét eleji szint ugyanis ekkorra ismét 298-ra emelkedett. A kilátások bizonytalanok, ahány szakember, annyiféle vélemény, egyetértés általában továbbra is csak abban van, hogy a régiós hatások, illetőleg a kockázatvállalási hajlandóság sűrű és gyakran hirtelen változásai mozgatják leginkább a piacot.

Nem látszik továbbra sem a kiút a válságból, sem itthon, sem külföldön - ez pedig nem túl biztató jel az árfolyam szempontjából. A kamatszint nálunk igen magas, persze lehetne még emelni (más kérdés, hogy egy csökkentési sorozat után ez nem zavarja-e meg a piacot), a nagyobb baj az, hogy korántsem vehető biztosra az árfolyamjavító hatás. Ennek hiányában pedig nem biztos, hogy értelme lenne a dolognak.

Bőséges volt a kereslet a heti állampapír-aukciókon, igaz, a hozamok ettől nem estek, sőt érezhetően emelkedtek. A kereslet tehát kizárólag olyan árszinten jelentkezik, amelyen a befektetők úgy érzik, jelentős kockázati prémiumot tehetnek zsebre. Szükségük is van erre, hiszen az árfolyamkockázat a horribilis euróárjegyzés ellenére ilyen vérzivataros időkben szükségképpen nagynak tekinthető. Semmi akadálya annak, hogy a vevők érvényesítsék érdekeiket, a kínálat ugyanis értelemszerűen erős lesz a közeljövőben, hiszen kompenzálni kell az elmúlt időben elmaradt kötvénykibocsátásokat.

A múlt hét nagy eseménye éppen ez volt, azaz a kötvényaukciók újbóli beindulása. Ráadásul rögtön három sorozatból dobtak piacra papírokat, igaz, mindegyikből csekély, mondhatni teszt jellegű mennyiségben. A legrövidebb, azaz a hároméves kötvénynél volt a legmerészebb a kibocsátó, ám ez is csak 10 milliárdos tételt jelentett, a másik két (öt- és tízéves) sorozatból csupán 5 milliárd forintnyi került kalapács alá. Így aztán nem is csoda a siker, már ha annak lehet nevezni, hogy ezek a kis tételek jelentős hozamemelkedés árán csont nélkül elkeltek.

A hozamok mondhatni siralmasan alakultak: a hároméves papír 11,37 százalékos átlagot produkált, az ötéves 10,78-at, a tízéves pedig 9,9-et. Komoly előzetes bizonytalanságot észlelhetünk abból, hogy a maximum a hároméves sorozat esetében 12 ponttal haladta meg az átlagot. A törpe tételekben aukcióra bocsátott másik két sorozatnál a különbözet 5 bázispont volt.

A tapasztalatokat persze a kibocsátó pozitívan értékeli, a kötelező kincstári optimizmus azonban aligha hatja meg a tételnagyságokra is odafigyelőket, akik legfeljebb annyit szűrhetnek le az adatokból, hogy van valamiféle kereslet valamiféle áron a magyar államkötvények iránt. Igaz, ez is nagy dolog annak fényében, hogy ismét egyre több szó esik külföldön az országot fenyegető esetleges fizetésképtelenségről. Kötvényügyben az igazság a kereslet elégséges voltáról akkor lenne meggyőző, ha ismét rendszeressé válnának az aukciók. Ez azonban azzal a kockázattal is járhat, hogy esetleg az derül ki, még sincs elégséges kereslet a normál mennyiségben kibocsátott papírok iránt, ami viszont marketingszempontból aligha tenne jót a piacnak.

A kötvényaukciók ellenére - pláne az említett problémák mellett - a rövid futamidejű forrásokról sem mondhat le a kibocsátó ezekben az ínséges időkben, ezért is volt a múlt heti palettán likviditási kincstárjegy is. Bár potenciális vevőkben nem volt hiány, a 9,72 százalékos aukciós átlaghozam a jegybanki alapkamat közeli csökkenésével kapcsolatos remények teljes elmúltára utal, az átlagnál 13 ponttal magasabb maximális hozam pedig arra, hogy a vevőknek koránt sincs egyeztetett árstratégiájuk és egyébként igen árérzékenyek.

Még jobban mutatja a kamatszinttel kapcsolatos várakozásokat az igen hasonló hozamú (9,73 százalék, 7 ponttal magasabb maximummal) három hónapos papír, hiszen ez az aukciós piac stabil szereplője, azaz ezen instrumentumból szigorúan hetente van aukció. A megelőző héthez viszonyítva a hozamszint 59 ponttal volt magasabb, ami fölöttébb komoly emelkedést jelent.
Igen bizonytalan a jövő most a forint és az állampapírpiac szempontjából egyaránt, optimista prognózisokat szinte senki nem mer felvállalni, ami a jelenlegi helyzetben teljességgel érthető.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!