Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite (SSEC) 0,06 százalékkal, 3353,82 pontra emelkedett, míg a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 0,06 százalékkal, 11 168,39 pontra süllyedt. A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 0,04 százalékkal, 4104,20 pontra nőtt, de előző nap közel 3 százalékkal, az utóbbi másfél év legnagyobb mértékével, csökkent - írja az MTI.

Elemzők szerint az online mikrohitelezőket sújtó szigorúbb szabályozásnak és a kötvényárak emelkedésének kombinációja váltotta ki a pánikba torkolló részvénypiaci eladásokat csütörtökön. Az utóbbi hetekben valójában az emelkedés volt a tőzsdei trend, a viszonylag jó fundamentumoknak köszönhetően. A szerdai záráshoz viszonyítva május óta a CSI 300 értéke több mint 26 százalékkal, a sanghaji vezető indexé pedig nagyjából 13 százalékkal ugrott meg. (Trump: nagy, vaskos, csodás adócsökkentésen dolgozom.)

"Idén emelkedett a blue chipek ára. De függetlenül attól, hogy milyen jó teljesítményt nyújt egy vállalat, az árfolyama nem növekedhet örökké" - mondta egy kínai elemző, rámutatva, hogy a jelentős emelkedést elkönyvelő részvényeket megvásárló alapkezelőkre nyomás nehezedik, hogy az év végének közeledtével realizálják a nyereséget.

Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 0,47 százalékos pluszban, 29 851 ponton állt a zárás előtt néhány perccel.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,12 százalékkal, 22 550,85 pontra, a szélesebb körű Topix-index pedig 0,2 százalékkal, 1780,56 pontra nőtt.

Az építőipari anyagokat, fém- és nemesfémtermékeket, alumíniumot és alumíniumból készült termékeket gyártó Mitsubishi Materials azonban 8,30 százalékos mínuszban zárta a kereskedést, miután kiderült, hogy három leányvállalata valótlan minőségi bizonyítvánnyal rendelkező termékeket (réz, alumínium) szállított mintegy 250 ügyfélnek 2015 áprilisa és az idei év szeptembere között. Az érintett ügyfelek között autóipari, légiközlekedési és energetikai cégek is voltak.

Az újabb hamisítási botrány lefelé taszította autóipari és feldolgozóipari vállalatok árfolyamát, így például a Toyota és a Honda nagyjából 1,3 százalékos mínuszban zárt. A technológiai cégek viszont vegyesen teljesítettek, a Nintendo 2,84 százalékkal, a SoftBank csoport pedig 1,02 százalékkal drágult, míg a Sharp 0,84 százalékot veszített értékéből.

Az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,06 százalékos mínuszban, 5928,60 ponton, a dél-koreai Kospi viszont 0,28 százalékos nyereségben, 2544,33 ponton zárt. Szöulban a technológiai és az autóipari részvények voltak a nap nyertesei, így a Samsung Electronics 0,29 százalékkal, a SK hynix 0,47 százalékkal, a Hyundai Motor pedig 1,27 százalékkal drágult.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,17 százalékkal, 568,37 pontra, tízéves rekordjának közelébe emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!