Nem tartott sokáig a csúcs utáni öröm

Lefelé vették az irányt az európai tőzsdék hétfőn, a piac ítélete tehát negatív a múlt hét végi csúcsról.
NAPI, 2011. december 12. hétfő, 18:35
Fotó: Napi.hu

Ebben több dolog közrejátszhatott: maga a találkozó féloldalas és ellentmondásos eredménylistája, az Európai Központi Bank jelzése a csekély kötvényvásárlási programról, európai politikai nyilatkozatok, és elsősorban a hitelminősítők közelgő tömeges eurózónás leminősítési fenyegetései.

Az utóbbi hónapokat jellemző európai adósságválságnak és a kockázattól való menekülésnek tehát a jelek szerint továbbra sincs vége. Európában a frankfurti DAX esett a legnagyobbat a jelentős tőzsdék között, 3,4 százalékot, ám jókorát esett a párizsi CAC-40 és a londoni FTSE-100 is (előbbi 2,6, utóbbi 1,8 százalékot).

Főleg a pénzügyi szektor zuhant, ám vörösben zárt az összes többi ágazat is. A holland ING Groep 8 százalékot zuhant, amitől nem sokkal maradt el a Lloyds vagy a Royal Bank of Scotland; az olasz bankok az ország kötvénypiaci vesszőfutásának folytatódásával szintén hatalmas esésen mentek keresztül. A BNP Paribas és a Societé Générale 5-5 százalékot vesztettek értékükből.

A német közszolgáltatókat egy banki leminősítés és célárvágás húzta le, így az E.On 3,6 százalékot, az RWE pedig 3,9 százalékot zuhant. Londonban visszaestek a bányászvállalatok is: a BHP Billiton 3,2 százalékkal, a Rio Tinto pedig 3,9 százalékkal ér kevesebbet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.12.12 19:13

Persze, hogy nincs örömködés. Ugyanis semmilyen rövidtávu megoldás nem született ( a mütét időpontját ugyan kitüzték a 26.ik konzilium után, csak a haldokló beteget elfelejtették elsősegélyben részesíteni, pl bekötözni a sebeit és egy kis vért adni neki pl.. )
vagyis nincs pénz.. se hitelbe se nyomtatva.. a Fitch meg is írta :

traders read the Fitch statement more thoroughly, the rating agency
outlines clearly the market view that the ECB is the only real backstop
to prevent the crisis from widening. "We still believe the ECB, either
directly through its sovereign bond purchase programme or indirectly by
allowing the EFSF/ESM to access its balance sheet, is the only truly
credible 'firewall' against liquidity and even solvency crises in
Europe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html