Nem titok, mennyit keresnek a vezetők az USA-ban

A JPMorgan amerikai bankház csúcsvezetőjének a bére a banknál dolgozók átlagbérének 364-szerese volt tavaly - írta az MTI.
Domokos Erika, 2018. március 23. péntek, 16:28
Fotó: Shutterstock

Jamie Dimon vezérigazgató tavalyi jövedelme 28,3 millió dollárt tett ki, míg a banknál az átlagbér 77 ezer 799 dollár volt - közölte a MarketWatch amerikai gazdasági hírportál. A hírt az MTI szemlézte.

Az amerikai tőzsdén jegyzett cégeket 2018-tól törvény kötelezi arra, hogy közzétegyék az átlagbéreket és a vállalatirányítók bérét.

A különbség jóval kisebb a Berkshire Hathaway amerikai holdingtársaságnál, amely a világ egyik legnagyobb, tőzsdén jegyzett cége. A vállalat azt közölte, hogy a cég vezetője, a világ harmadik leggazdagabb embere, Warren Buffett tavalyi bére 100 ezer dollár volt, ami kevesebb mint kétszerese a foglalkoztatottak 53 ezer 510 dolláros átlagbérének.

Jóval szélesebbre nyílik a bérolló a Boeing cégnél. A vállalatvezető tavalyi bére 18,5 millió dollár, a dolgozói átlagbér 111 ezer 204 dollár volt. A különbség 166-szoros.

A Pepsi vállalatirányítója 31 millió dollárt vitt haza tavaly, ami 650-szerese a 47 ezer 801 dolláros vállalati átlagbérnek.

A kép forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK